Германия разхлаби мерките срещу COVID-19 за страните от ЕС, Шенген и Великобритания

OFFNews 15 май 2020 в 17:12 3297 0

Германия отваря границите си за пристигащи от държави от Европейския съюз, Шенгенското пространство и Обединеното кралство, обяви говорител на немското МВнР, цитиран от агенциите. Намеренията са да се поставят под 14-дневна карантина само хора, идващи от страни с повишен брой на заразени с коронавируса.

За пристигащи от страни извън ЕС изолацията от две седмици продължава.

Институтът "Роберт Кох" ще наблюдава много по-сериозно ситуацията в държавите, за да докладва опасните зони. В процес на изготвяне са новите мерки, обяви говорителят на МВнР в Берлин. Засега не е ясно откога ще влязат в сила те.

От 25 май се възстановяват полетите между Германия и Гърция, макар че външното министерство препоръча на германците да не пътуват зад граница поне до 14 юни. В понеделник германският външен министър Хайко Маас ще проведе видеоразговор с колегите си от държавите, в които обичайно пътуват германските туристи. Сред тях са България, Испания, Италия, Гърция, Хърватия, Австрия, Португалия, Малта, Словения и Кипър. Целта е да се улесни координираното отваряне на границите, включително и подписването на взаимни споразумения за бързото им затваряне при нов скок на броя на заразените с COVID-19.

Вчера министърът на вътрешните работи Хорст Зеехофер обяви, че мерките по граничните пунктове на Германия с Франция, Швейцария и Австрия ще бъдат разхлабени от днес, като ще се правят избирателни проверки и тестове за коронавируса, а от 15 юни свободното пътуване с тези държави ще бъде напълно възстановено. 

Над половината (56%) германци не искат да продължи разхлабването на ограниченията, въведени в борбата срещу разпространението на коронавируса, сочат данните от обществено допитване, проведено по поръчка на тв канала ARD и цитирано от "Дойче веле". Повечето анкетирани са против мачовете от Бундеслигата да бъдат възобновени още тази събота, както е планирано. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови