Стотици мигранти тръгнаха от Турция към Гърция и България

OFFNews 28 февруари 2020 в 12:17 16872 3

Стотици мигранти поеха днес през Северозападна Турция към границите на страната с България и Гърция, съобщават различни турски медии.

Това се случва след като високопоставен представител на властите заяви пред Ройтерс, че Анкара вече няма да спира сирийските бежанци по пътя им към Европа.  Указанията към турската полиция, брегова охрана и граничари били да не възпрепятстват по никакъв начин мигрантите, които са поели по суша и по море към Европа, в очакване на още бежанци от Идлиб.

Новината дойде след като снощи Турция обяви, че 33 нейни военни са убити при въздушен удар от сирийските правителствени сили в северозападната провинция Идлиб. Според информацията от Анкара ранените били 32-ма. През последния месец броят загиналите турски бойци в Сирия достигна 54 души.

Днес Русия, която подкрепя официалните власти в Дамаск, изпрати два бойни кораба, въоръжени с ракетни комплекси Калибър към бреговете на Сирия. Освен това Москва опроверга информацията обявена от турските власти. Руснаците твърдят, че самата Анкара е виновна за жертвите, тъй като аскерът бил рамо до рамо със сирийските бунтовници и нямал работа на мястото на удара.

Няколко турски медии съобщават, че около 300 мигранти, включително жени и деца, са се насочили към границата между България и Гърция в провинция Одрин около полунощ. Сред тях имало сирийци, иранци, иракчани, пакистанци и мароканци.

Друга група бежанци се събрали и на западното турско крайбрежие в провинция Чанаккале. Те правели опит да достигнат о-в Лесбос с лодка.

Турската телевизия NTV пък показа кадри на вървящи през полето хора с раници и съобщи, че бежанците се опитали да преминат в България през „Капитан Андреево-Капъкуле“, но не са били пуснати в страната, отбелязва Ройтерс.

През последните месеци турският президент Реджеп Ердоган многократно отправяше заплахи към ЕС, че ще отвори границите за мигранти към ЕС, въпреки милиардите евро, които държавите от общността платиха на Анкара да държи при себе си.

Днес посланиците на страните в НАТО се събират извънредно за консултации заради случващото се в Сирия по искане на Турция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

29.02 2020 в 04:06

Ордер, поплювко, а ти виждал ли си турци?
В прицела на картечницата. С нож срещу нож, в края на 80-те?
Мухльо, когато обясниш кога си носил пагони - тогава и ще имаш право на мнение. А засега си затрай, а?

10571

2

Hissarion

28.02 2020 в 13:28

Сега като дойдат бежанците и му свършват козовете за изнудване. Затова Ердоган сега набира китайци, за да може после да плаши Европа с коронавирус.

705

1

order

28.02 2020 в 12:34

Ама нУема да се пУашиш...ДАЛАВЕРИ си има ОГРАДКА!!!!