Зоран Заев се отказа да подава оставка. Решението било временно

Според него много важно е страната да не се връща към миналото, към разправии, както вътре, така и навън

OFFNews 10 ноември 2021 в 10:22 1400 1

Македонският премиер Заран Заев промени мнението се и оттегли оставката си от поста и като лидер на Социалдемократическия съюз, както обеща да направи след поражението на изборите. 

На балотажа, който се проведе в последния ден на октомври в 44 общини в Северна Македония, най-голямата опозиционна партия в западната ни съседка - ВМРО-ДПМНЕ, победи на повечето места. В това число и в столицата Скопие. Заев пое отговорност за загубата и обяви, че се оттегля в опозиция.

"Днес бе взето решение за отлагане на двете оставки. По тях нито дебатираме, нито пък решавахме. Когато подадох оставките си на 31 октомври, аз казах, че ще помогна за запазването на парламентарното мнозинство и ще работя то да се увеличи, ако има възможност. Такава е отговорността пред държавата и народа. Съвсем логично е да работя за този процес", обяви Заев, цитиран от БГНЕС.

По думите му искрено очаквал да има стабилизиране на демократичното парламентарно мнозинство. И преди всичко онова, което е с евроатлантическа ориентация.

"Поради всички тези причини полагаме и сегашните усилия. Отново подчертавам, че на 31 октомври аз казах, че оставам за да помогна за запазването на парламентарното мнозинство и дори да се увеличи, ако има възможност. В близките дни ще разберем какво ще стане", посочи Зоран Заев след заседанието на ръководството на управляващия Социалдемократически съюз.

"На днешното заседание на СДСМ бе взето решение за полагане на максимални усилия за запазване на парламентарното мнозинство. Както е известно, публикувах и личен коментар във фейсбук, където подчертах, че е много важно страната да не се връща към миналото, към разправии, както вътре в страната, така и навън, да бъдат застрашени евроатлантическите процеси на държавата. Освен това ние се намираме в условията на пандемия, на енергийна криза. Правителството днес взе сериозни решения по тези въпроси. Отговорността е важна, не само за всеки един гражданин, но и на политиците", каза Заев.

И уточни, че ставало дума за временно отлагане на оставката, за да се опита да съхрани парламентарното мнозинство в полза на СДСМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков