Белгия и Нидерландия обсъждат общ шампионат

OFFNews 07 февруари 2020 в 09:09 1252 0

В Нидерландия и Белгия обсъждат общо футболно първенство с 18 отбора. Целта е ясна - повишаване на интереса и конкурентността на висшата лига.

Според предварителни изчисления един такъв формат ще повиши парите от тв права до 400 милиона евро. В момента поотделно белгийската Юпилер лига и нидерландската Ередивизие носят едва по 80 милиона евро всяка.

Друга от причините да се бърза с подобен ход е идеята за предстоящо създаване на европейска Суперлига, в която да участват топотборите от Стария континент.

"Трябва да сме готови за новите реалности. Рано или късно Суперлигата ще стане факт и Байерн Мюнхен и Реал Мадрид ще играят помежду си през уикенда", коментира изпълнителният директор на Брюж Барт Верхаге.

Идеята на новия формат е в него да се включат 10 клуба от Холандия и осем от Белгия. Те ще се състезават в редовен сезон. Най-слабо представеният отбор от всяка страна ще изпада, а мястото му ще заема шампионът в локалното първенство.

Предстои още много работа и съгласувания с УЕФА. Най-малкото трябва да бъде съгласувана таблицата с коефициентите на страните и клубовете.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика