БФС прекрати сезона във Втора лига

OFFNews 15 май 2020 в 16:18 4505 0

Отборът на ЦСКА 1948 ще играе в Първа лига от следващия сезон на българското първенство, след като днес Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз реши да прекрати сезона във Втора лига и да обяви настоящето класиране за крайно, предаде БГНЕС.

По този начин “червените” печелят директна промоция за елита, докато вторият и третият в подреждането Септември София и Монтана ще играят бараж с 12-ия и 13-ия в крайното класиране на Първа лига.

Решенията на Изпълкома са взети на базата на предложения на Експертната комисия към БФС, както и на проведени заседания с клубовете от Първа и Втора лига.

Решението предизвика скандал, тъй като ЦСКА 1948 има мач повече,  а разликата с втория Септември е само 3 точки, колкото се дават за победа. Собственикът на Септември Румен Чандъров се закани да си търси похарчените пари от БФС заради решението. Нещо повече - той сравни централата с мафия.

Първенството в елита ще се поднови на 5 юни и ще продължи до 17 юли, като в този период ще се изиграят два кръга от редовния сезон и още пет от плейофната фаза. Между 14 и 16 юли ще се изиграят баражите за влизане в Първа лига и за участие в евротурнирите, а на 24 юли започва новият сезон в Първа лига.

При обявяването на ново извънредно положение преди 5 юни и невъзможност за подновяване на първенството за крайно се приема настоящето класиране. Същото важи и при обявяване на извънредно положение между 5 юни и 17 юли и невъзможност за доиграване на първенството.

По отношение на Купата на България полуфиналите ще се изиграят в два мача, както бе планирано, а финалът ще се състои на 1 юли, като стадионът-домакин все още не е уточнен.

В оставащите мачове от сезон отборите ще имат право да правят по пет смени на мач, като тези смени ще трябва да бъдат извършени на три пъти, за да се избегне прекаленото накъсване на мачовете.

Друго решение на Изпълкома от днешното заседание е президентът на Аматьорската футболна лига Румен Вълков да бъде назначен за втори вицепрезидент на БФС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови