Христо Стоичков получава пенсия от Барселона

OFFNews 12 ноември 2019 в 18:20 11798 0

Мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков получава пожизнена пенсия от Барселона. Легендата на каталунците Хуан Карлос Ередия, носител на КНК с тима през 1979-а, разкрива как е стартирала идеята през 2009 година.

"Когато Барселона спечели финала на Шампионската лига в Рим срещу Манчестър Юнайтед, Лионел Меси вкара втория гол – казва Ередия, цитиран от "Труд". – Президентът Жоан Лапорта бе толкова вдъхновен, че реши да плаща на всички футболисти на клуба, които са печелили европейски трофеи".

Ередия не разкри каква е сумата, която получават легендите, донесли най-голямата слава на "Камп Ноу", но важен е жестът.

Стоичков бе част от първия "дриймтим" на Барса, триумфирал в турнира на шампионите през 1992 година.

Освен това Кавалерът на "Златната топка" има злато и от несъществуващия вече турнир за КНК – през 1997 г. Лапорта е един от верните приятели на Стоичков и до днес в Каталуния.

Адвокатът, който ръководи Барса в периода 2003-2010 г., бе един от специалните гости в София по случай мача за 50-ия юбилей на Камата. Най-големият успех на Лапорта като клубен президент бе през 2009-а, когато Барса с Пеп Гуардиола начело взе шест купи за една календарна година.

В историята си каталунците са ставали пет пъти европейски шампиони, три пъти са взимали Лига Европа, когато се казваше Купа на панаирните градове, и четири пъти за КНК. Това означава, че Барселона плаща всеки месец пенсии на почти 300 играчи от 12 различни отбора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови