Как Зидан вкара Барселона в капана на Реал Мадрид

OFFNews 02 март 2020 в 12:27 2266 0

"Контролирахме мача през първото полувреме. Реал беше толкова слаб, може би най-слабият, който съм виждал на "Бернабеу", коментира шокиран от загубата с 0:2 в Ел Класико защитникът на каталунците Жерар Пике.

Той така и не разбра, че отборът му е паднал в капана на треньора на Реал Зинедин Зидан. През първото полувреме "белия балет" умишлено остави инициативата на каталунците, за да ги измори и притъпи бдителността им, а след почивката ефектно ги довърши като бикоборец на арената. Само за три дни след загубата от Сити в Шампионската лига Зидан промени Реал и безапелационно спечели един от най-важните мачове през сезона.

За разлика от мача с англичаните, в Ел Класико Реал първо съзнателно остави инициативата, а след това наложи чудовищна преса, за която гостите не бяха готови. Французинът избегна и всякакви кадрови изненади. Гарет Бейл си остана на резервната скамейка, а от първата минута започна Тони Кроос, който се отчете с асистенция за първия гол на Винисиус.

Попадението на резервата Мариано Диан пък показва колко точни са били смените му. Зидан се показа и като майстор в полето на психологията. Той освободи играчите от огромното напрежение след пропуснатата победа над Сити и перспективата в края на седмицата Реал да е с минус 5 точки зад Барселона и усещането, че сезонът е провален още в начарото на март.

В най-тежкият момент Реал излезе с ясен план как да спечели и резултатът е най-добрия мач срещу Барселона в първенството под ръководството на Зидан. Само преди година той се завърна на "Бернабеу" именно след две унизителни загуби от Барселона. Най-напред Реал беше изхвърлен от турнира за Купата, а след това претърпя и загуба в първенството.

В четири мача срещу основните конкуренти Атлетико и Барселона Реал не допусна нито един гол. Сега дори Реал да допусне традиционната грешна стъпка срещу някой от амбицираните аутсайдери в Ла Лига и все пак отстъпи титлата на Барса, то работата на Зидан няма да бъде поставена под съмнение.

Той показа, че знае как да накара Реал да играе защитно и не позволи усещането за криза да се възцари на "Бернабеу". Остана само да се усили атаката. Присъствието на Кристиано Роналдо в ложата беше силен знак, но трябва и един като него на терена, за да генерира 40-50 гола на сезон.

Само в такъв случай Реал отново ще може да се бори за Шампионската лига, но сега има пълно право да се наслаждава на доминацията си в Испания, която няма как да бъде оспорена от Барселона, дори и да стане шампион, защото това ще се случи без успех в главния мач за сезона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови