Какво означава хеттрик?

OFFNews 01 юни 2019 в 14:07 7777 0

Вероятно няма футболен фен, който да не е използвал този термин, но знаем ли точно какво означава "хеттрик" и откъде идва? Историята му е доста интересна.

Думата се използва още от далечния ХIX век и, логично, е измислена в родината на футбола - Англия. Италианците използват "tripletta", а французите "coup du chapeau" или "triplé". В Германия и Испания, както и в много от страните по света, сред които и България, се залага на английския вариант.

Любопитното е, че "хеттрик" не тръгва от футбола, а от крикета. Според британския речник на Оксфорд, за първи път думата се употребява през 1858-а, когато крикетьорът Хетфийлд Харман Стивънсън взима три уикета в три поредни топки в мач между сборен английски отбор и Халъм.

Стивънсън става герой на деня и феновете решават да му се отблагодарят с бонус. Всеки вади от джоба си колкото може да си позволи и слага парите в шапка, която обикаля от ръка на ръка.

Има и теория, която свързва думата "хеттрик" с триковете на илюзионистите, които вадят най-неочаквани предмети от шапките си, но в спорта, без съмнение, тръгва от Х.Х. Стивънсън.

Авторът на най-бързия хеттрик в историята на футбола е шотландецът Томи Рос. На 28 ноември 1964 година, когато е едва на 18 години, той поставя рекорд на "Гинес", след като в рамките на 90 секунди отбелязва три попадения в мача на неговия Рос Каунти срещу Нерн Каунти.

Рос е играл за редица английски клубове, сред които Питърбъро, Уигън и Йорк Сити, както и за шотландския Брора Рейнджърс. На 19 май 2017 той напуска този свят на 71-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки