Защо Арсенал не е готов за титлата в Англия - фактори, които попречиха на “артилеристите” да прекъснат доминацията на Манчестър Сити

OFFNews 04 май 2023 в 11:33 1228 0

1
Arsenal

В края на април и началото на май спокойно можем да кажем, че развръзката в борбата за Висшата английска лига сезон 2022-2023 се очертава все по-ясно. И колкото и да ни се искаше да видим нещо по-различно на върха, пореден триумф на “гражданите”, предвождани от Ерлинг Холанд и Кевин де Бройне става все по-вероятен.

Арсенал несъмнено бяха приятната изненада на сезона, като съвсем заслужено водеха класирането през повечето време. 

Младият, задружен и изключително талантлив отбор на “топчиите” успя да върне вярата на феновете, че предстоят и по-хубави дни. И тъкмо когато титлата изглеждаше като нещо съвсем реално и постижимо, Арсенал направи “най-арсеналското” възможно нещо и просто я създаде, правейки три поредни равенства с Ливърпул, Уест Хям и Саутхемптън, и губейки тежко от прекия си конкурент на чужд терен с 4:1.

И въпреки че теоретично нищо не е решено, логиката и шампионския манталитет на Манчестър Сити не оставят много съмнения относно изхода на борбата. С доза съжаление поглеждаме назад през сезона, за да видим какви според нас бяха факторите Арсенал да се пречупи накрая.

Контузии - липсите на Габриел Джизъс и Уилям Салиба са осезаеми

Габриел Джизъс се оказа чудесно попълнение за “артилеристите”, пристигнало директно от редиците на “гражданите” заедно със Зинченко. Дълготрайна контузия по средата на сезона обаче го извади от строя за няколко месеца, което определено се отрази на остротата и завършването на атаките.

Липсата на Уилям Салиба, друга приятна изненада, пък оказа сериозно влияние върху представянето на отбора в защита. Липсата му вследствие на изгубения с дузпи мач в Лига Европа със Спортинг е и едно от вероятните обяснения за слабата серия на Арсенал от последните мачове в първенството, които реално решиха изхода на сезона.

Младостта и неопитността на отбора

Когото и да попитате, ще ви каже, че Арсенал имат един от най-симпатичните отбори към настоящия момент. Букайо Сака, Габриел Мартинели, Мартин Йодегаард, Аарън Рамсдейл - всички показаха изключителни лични възможности, добра игра и отборен дух.

Това, което не достигна обаче, беше психиката. Треньорът Микел Артета се доказа като чудесен мотиватор, способен да развива играчите и да достигне до пълния им потенциал, но накрая играчите му не издържаха и не успяха да защитят стандартите, поставени от самите тях. Дали заради умора, или вътрешно напрежение - не е много ясно, но резултатът е налице.

Натовареността на сезон 2022-2023

И като споменахме умора… Световно първенство в Катар насред декември, участие в различни купи и Лига Европа: всичко това изтощи “топчиите” и разбалансира фокуса им. Не на последно място, определено се отрази на физическата форма и тонуса.

“Гражданите” не направиха сериозни грешки

Манчестър Сити доказа, че има състава и мотивацията да преследва титлата докрай. Въпреки колебливото начало на сезона, “гражданите” постепенно наваксаха и за отрицателно време се върнаха на челните позиции, където дебнаха за всяка потенциална крива стъпка на лидера. Стратегия, която се отплати подобаващо.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков