„Плаках като ученик”. Подвигът на немския гимнастик

Андреас Тоба скъса връзки на коляното, но се върна и помогна на отбора си да се класира за финала

OFFNEWS 07 август 2016 в 22:07 16117 2

За национания отбор по гимнастика на Германия квалификациите в многобоя започнаха с шок: на първия етап в индивидуалните изпълнения на земна гимнастика шампионът на страната Андреас Тоба се приземи лошо и напусна подиума с помощта на доброволците. Диагнозата му фактически вадеше от състезанието Андреас и отбора – скъсани кръстни връзки на дясното коляно. Тоба не крие сълзите си.

Преди изпълненията на кон Германия беше на ръба на отпадане от финалите. Тук се разиграва един от най-драматичните сюжети в Рио. Съдиите вече са зачеркнали Тоба от стартовия списък. Андреас, син на олимпийски шампион, намира сили у себе си, за да тръгне към уреда. И, оценявайки всички обстоятелства, извършва немислмито: показва най-добър резултат от германската четворка. Така отборът му се добира до финала, заемайки последното 8-о място, което дава право за участие в битката за призовите места.

"Аз не бях смел. Плаках като ученик. Когато лежах, в главата ми мина една мисъл: длъжен съм да опитам да помогна на отбора”, призна Тоба. Спортният директор на германския национален отбор заяви: „Андреас доказа, че има дух на боец. Той не е слабак”.


Фейсбук страницата на олимпийския отбор на Германия

В квалификациите за отборното състезание на първо място е защитаващият титлата си тим на Китай с 270.461 точки, пред САЩ с 270.405 точки и Русия с 269.612 точки. Световният шампион Япония е едва четвърти с 269.294 точки. Великобритания, Бразилия и Украйна също за финалисти. Финалът е в понеделник (8 август).

Освен Тоба по време на квалификациите се контузи и французинът Самир Аит Саид. Той има в кариерата си четири медала на халки от европейски първенство, но получи фрактура на крака при приземяване след изпълнение на прескок.

Германецът Фабиан Хамбюхен призова за преразглеждане на системата за оценяване след тежките контузии на двамата гимнастици. "Жалко е, че гимнастиката е стигнала до тук. Всеки иска да прави все по-трудни неща, което е огромен риск за здравето. Не ми харесва тази система на оценяване. Надявам се, че тя ще бъде променена след Рио", заяви Хамбюхен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

2

Пешо

07.08 2016 в 23:59

Мда. Жертва си цялата спортна кариера за нищо

13214

1

XR4

07.08 2016 в 22:23

Считай германеца за мъртъв чак когато му видиш главата на шест крачки от тялото!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки