Симон Байлс счупи 90-годишен рекорд в гимнастиката

OFFNews 28 август 2023 в 15:38 4569 1

Симон Байлс

Снимка Getty Images

Симон Байлс

Симон Байлс счупи 90-годишен рекорд, като спечели осмата си титла в многобоя на шампионата на САЩ по гимнастика.

Победата ѝ идва по-малко от месец след като четирикратната олимпийска шампионка се завърна към състезанията след двегодишна пауза, в която работеше върху психическото си здраве.

Изпълнението на 26-годишната гимнастичка получи оценка 15.400 и общ сбор от 118.450 точки.

Байлс изпреварва Алфред Йохим, който през 1933 г. печели седмата си титла в САЩ. Тя беше единствената състезателка, която завърши двата състезателни дни в Сан Хосе с две оценки от 15 или повече, след като в петък пое контрола над състезанието с 15.700 на прескок.

Байлс стана шампионка на САЩ в многобоя за първи път през 2013 г., а през 2021 г. изравни рекорда на Йохим. По-късно същата година тя си взе почивка от гимнастиката, след като отпадна на пет от шестте си финала на забавените Олимпийски игри в Токио. По-късно тя обясни, че е изпитвала вид психически блокаж, при който гимнастичките могат да загубят усещането си за пространство във въздуха.

Байлс, която все пак успя да спечели бронз на греда и сребро на отборно състезание в Токио, все още не е заявила дали ще се състезава на Олимпийските игри в Париж догодина.

Очаква се тя да участва в Световното първенство в Антверпен от 30 септември до 8 октомври, където ще има възможност да прибави към актива си 25 световни медала, включително 19 златни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!