1000 автоинструктори окупираха центъра на София

OFFNews 07 октомври 2020 в 16:11 2249 0

Снимка БГНЕС

Автоинструктори от цялата страна излязоха на протест в столицата срещу лобистки поправки в наредбите за дейността на центровете за обучение на шофьори.

Движението на площадите "Независимост" и "Александър Батенберг" в София е блокирано от учебни коли от цялата страна.

Причината за недоволството са предлагани промени в наредбите за дейността на центровете за обучение на шофьори. Протестиращите отказаха да разговарят с ръководството на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" и поискаха неговата оставка.

"При промяна на наредба № 37 за обучение влизат в сила техническите средства за контрол и увеличаване на броя на часовете. Нещо, срещу което ние протестирахме. Сега отново ни казват, пишете възражение.. Да, ама ние тоя филм сме го гледали вече и сме го играли. Няма да стане", заяви Малинка Бондаренко от СБА.

Недоволството на бранша е продиктувано от готвените промени в две наредби - 37 и 41 от Агенция "Автомобилна администрация", които се отнасят за условията и обучението на шофьорите и реда за провеждането на изпитите за придобиване на правоспособност, както и въвеждането на електронен контрол по време на курсовете и изпитите.

Според инструкторите, текстовете на наредбите са лобистки и натоварват бранша с допълнителна административна тежест, като на практика не дават на сектора да работи нормално и са предпоставка за корупция.

Протестиращите настояват промените да бъдат съгласувани с бранша, обясни пред БНР Малинка Бондаренко.

"Всички колеги се чувстват излъгани. Ние отново сме тук и отново в готовност да излезем и да протестираме за правата си. Нашето искане е едно - да бъде свален този проект на наредба 37 и 41 и да не се правят такива проекти, без да бъдат съгласувани с бранша и да се вземат предвид техните забележки", добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews