80-90% е надценката на храните във веригите, обяви министърът на икономиката

Правителството въвежда режим, който ще изисква търговците да обявяват пред КЗП надценките над 20-25%

OFFNews 07 март 2023 в 09:53 3057 2

Никола Стоянов, министър на икономиката

Снимка Министерство на икономиката

Никола Стоянов, министър на икономиката

В момента масово търговските вериги слагат надценка от 80-90 % на хранителните стоки, стана ясно от думите на служебния министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов в интервю за Нова телевизия.

Следващата седмица министърът ще покани на среща Комисията за защита на конкуренцията, за да разбере от тях дали са правили проверка за картел, организиран от търговските вериги.

Служебното правителство обмисля да въведе режим, при който търговците ще трябва да уведомяват Комисията за защита на потребителите (КЗП), ако искат да поставят надценка от 20-25 % върху доставната цена на хранителните продукти. Така КЗП ще може да прецени дали и кого да провери, за да установи какъв е аргументът за надценката, обясни Стоянов.

Правителството не е във война с веригите и по никакъв начин не ги сочим с пръст. Ние установяваме, че има проблем по веригата на доставки, цените се качват необосновано. Ние не сме разследващ орган, само искаме да осветлим кой колко печели, коментира още Никола Стоянов.

По думите на министъра целта на служебното правителство е цените да бъдат намалени с 20-30 %. 

До края на седмицата се очаква да тръгне сайтът, на който ще може да се намери сравнение на цените на хранителни стоки в търговските вериги в страните от Европейския съюз и в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

2

ob1

07.03 2023 в 10:35

Хубаво де, само хвърляте някакви бомбастични числа. А нещо да кажете дали има определен таван на надценките някакъв, а? Щото ако няма можем само да ахкаме колко неморални са търговците, но практически те не правят нищо незаконно...

605

1

avitohol

07.03 2023 в 10:33

Тоя само като го видиш и е ясно, че е поредната пионка за затвора като предните министри на икономиката.
Дава заповед 1-2 месеца всеки ден НАП проверки по всички големи заленчукови борси в страната и цените сами ще си паднат. Как в Гърция краставиците 70 ст а тук 8 лв. Тоя знае ли, че в България няма борса, която да дава фактури за 90% от стоките, които се предлагат. Че пазарлъка за фактури с борсаджиите е направо ад и се чудят после магазинчетата как да оправдават стоката с документи пред Нападжиите.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков