БАКБ на Цветелина Бориславова купува Токуда банк

OFFNews 16 април 2024 в 15:21 2123 0

БАКБ

Снимка БАКБ

БАКБ.

Българо-американска кредитна банка (БАКБ), в която най-голям акционер е Цветелина Бориславова пряко и чрез фонда си "Си Ес Ай Еф", е постигнала споразумение да придобие Токуда банк.

Това съобщи първо вестник Капитал като се позова на съобщение до БФБ на евентуалния купувач, в което не се обявява цената или други детайли.

След публикуването на информацията акциите на БАКБ скочиха с 23.3% до 9 лв., което и отрежда 222 млн. лв. пазарна капитализация.

Сделката трябва да получи одобрения от БНБ и КЗК, преди да бъде финализирана.

Разрешението на антимонополната комисия е по-скоро формалност, доколкото и двете банки са сред малките играчи на пазара със сумарно под 2% пазарен дял. Одобрението от банковия регулатор е по същественото препятствие, макар че в последните години БНБ по-скоро е адвокат на консолидацията в сектора, пише още Капитал.

Токуда банк е най-малката банка регистрирана в България с активи под 0.5 млрд. лв., или под 0.3% пазарен дял. За 2023 г. тя отчита 18.2 млн. лв. нетен лихвен доход и 7.5 млн. лв. печалба - далеч над обичайните нива, като банката видимо се възползва от текущата благоприятна среда. Собственият ѝ капитал е близо 50 млн. лв., като има 325 млн. лв. депозити на домакинства и малко над 100 млн. лв. фирмени. Кредитният ѝ портфейл от 260 млн. лв. е насочен предимно към бизнеса (190 млн. лв.).

Тя е собственост на японската Tokushukai Incorporated - корпорацията на японския магнат Торао Токуда, която беше първоначалния инвеститор и в първата голяма частна болница в страната "Токуда". През годините обаче реалният контрол над банката често е бил свързван с различни местни икономически групи.

За БАКБ придобивката ще е малка добавка към нейните почти 2.8 млрд. лв. активи. За 2023 г. трезорът отчита почти 55 млн. лв. печалба.

След евентуалното поглъщане на "Токуда" от БАКБ на българския пазар ще останат да оперират 16 банки и 6 клона на чужди институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки