''Без бюджет шансовете да влезем в еврозоната през 2024 г. са нулеви''

"Аз лично не съм оптимист, че този парламент ще успее да излъчи кабинет", заяви Асен Василев

Йорданка Веселинова 11 ноември 2022 в 16:12 1416 1

Срещата в парламента

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

"Продължаваме промяната" разговаря с национално представените работодателски организации във връзка с Бюджет 2023

Ако нямаме бюджет, то шансовете да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 г. са нулеви, каза бившият финансов министър и съпредседател на "Продължаваме промяната" Асен Василев на срещата на парламентарната му група с работодателите, която се проведе в НС.

"С удължителен закон няма да влезем в еврозоната. Нещо повече - фискалната стабилност също ще бъде изложена на риск", добави той и прогнозира, че в ситуация без политическа стабилност лихвите за държавните дългове ще се вдигнат.

Василев призова работодателите да подкрепят декларацията на ПП, която цели да задължи Министерския съвет да внесе в парламента нов бюджет. Той добави, че старият бюджет няма да е адекватен на 1 юли догодина. По думите му, ако 48-ото НС не успее да излъчи редовно правителство и се стигне до нови избори, то те ще са през март. Следващият парламент ще заработи през април, евентуално правителство може да бъде излъчено през май. Това означава, че бюджетът може да бъде изготвен най-рано през юли, а за да бъде приет, ще е нужен поне още месец. 

"Аз лично не съм оптимист, че този парламент ще успее да излъчи кабинет", добави той.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България пък заяви, че работодателските организации подкрепят внесения от Министерски съвет проектозакон за удължаване на бюджета за 2022 г. По думите му и настоящият бюджет не е адекватен. Велев добави, че има риск от популизъм при отварянето на бюджетната процедура.

Асен Василев му отговори, че рискът от популизъм е по-малък от риска от финансова нестабилност. Той припомни, че това лято бе направена актуализация без стабилно мнозинство. Кирил Петков заяви, че минималните работни заплати не следва да се замразяват в условията на двуцифрена инфлация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика