Без Горанов парламентът свали ДДС на 9% за ресторанти и книги

OFFNews 22 май 2020 в 13:33 4799 1

След доста оживен дебат, продължил повече от четири часа, депутатите от управляващото мнозинство, подкрепени от ДПС, приеха промени в Закона за ДДС, с които се намалява ставката за ДДС от 20% на 9% за заведенията и книгите. 

В пленарната зала бяха обсъждани общо 6 законопроекта, внесени от депутати от различни парламентарни групи. 

Предложението на ГЕРБ и на Обединени патриоти бе именно за ресторантьорите и книгите - намалена ставка на косвения данъкот 20 на 9%. Промяната води и до корекция на бюджета за Държавното обществено осигуряване, тъй като осигурителният праг на заетите в туризма се вдига от 610 на 800 лв. ДПС поискаха намаление на налога на стоките за деца до 3 години, Воля - за фитнесзалите, а левицата - за лекарствата. 

Страстите в пленарната зала се нажежиха до червено след като в Народното събрание не дойдоха нито финансовият министър Владислав Горанов, нито председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, което предизвика бурни възражения от страна на БСП.

И Горанов, и Стоянова се обявиха категорично против намаляването на ставките по ДДС, а Министерството на финансите дори изпрати крайно остро становище по предложените законопроекти. Според ведомството на Горанов извънредното законотворчество в данъчната сфера ще доведе до щета за бюджета в размер на близо 2 милиарда лева.

Позицията на финансовото министерство трябваше да бъде обяснена от заместничката на Горанов Росица Велкова, но тя също не застана на трибуната. От БСП категорично искаха всички да чуят мнението на министерството, но от ГЕРБ контрираха, че то е качено на сайта на парламента и който е искал да го прочете го е прочел. 

От БСП поискаха отлагане на заседанието, но това не бе прието. Според левицата липсата на премиера и на финансовия министър е вот на недоверие към правителството.

„Току-що гласувахте вот на недоверие, вие не искате министър-председателя, не искате министъра на финансите, не искате председателя на бюджетната комисия, не искате заместник-министри, какво искате, да си ходят. И докато ние ги чакаме да си ходят, да ви кажа, колеги, в момента министър-председателят с министъра на финансите в Перник се возят с джипа. Може би раздават негласуваните от вас все още пари в ДДС“, каза Георги Свиленски от БСП.

Александър Иванов от ГЕРБ призова за дебат по същество, защото предложенията на управляващите са временна мярка и единствената цел е да бъде подпомогнат туристическият бранш, който е най-засегнат от пандемията.

„Мярката, която предлага ПГ на ГЕРБ по отношение диференцирането ставката на ДДС, е временна мярка. Ние единствено, колеги, сме записали, че нашето предложение е от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2021 г. Именно за справяне последствията икономическите върху този сектор. Това няма да намали цената на крайния потребител. И нито един от този бранш не заяви, че наистина ще бъде изразено това намаляване на ДДС за този сектор, ще бъде пренесено върху цените на услугите, които те предлагат, на български или чуждестранни граждани, туристи в България. Не, това е мярка, насочена изцяло към подпомагане на бизнеса“, каза Иванов.

Според БСП промяната в данъчната система е трябвало да стане след един много по-дълъг и обмислен дебат между специалистите - в парламента и извън парламента.

„Тъй като г-н премиерът е много сериозен политик, той каза, че който не е съгласен с 9-те процента, да си ходи. Дали всички заедно или само един министър - не знам“, каза бившият вицепремиер в правителството на Жан Виденов Румен Гечев.

Което пък вдигна топката за забивка от страна на ГЕРБ. От голямата управляваща партия припомниха колко добре знаят в БСП да вкарват в страната в тежки икономически кризи и че левицата е истински специалист в тази област.

Според депутата Искрен Веселинов от Обединените патриоти намаляването на ДДС не крие рискове за хазната.

„Ние имаме гаранцията на не малко от браншовите организации, че всъщност намаления ДДС няма да доведе до тия почти 150 милиона годишно намалени приходи, защото част от бизнеса ще изсветлее“, посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови