Доставките на руски газ за Полша са възстановени, за България още не са прекъсвани

OFFNews 27 април 2022 в 09:06 5246 2

Владимир Малинов, Александър Николов

Снимка БТА/Минко Чернев

Владимир Малинов слуша брифинг на енергийния министър Александър Николов

Газовите доставки за Полша по т. нар. Ямалски договор са се възстановили, след като по-рано спаднаха до нула. Това сочат днес данни на Европейската мрежа на операторите на преносни мрежи, цитирани от Ройтерс. 

Физическите газови потоци по газопровода "Ямал-Европа" са били на ниво 3 449 688 киловатчаса към 06:22 часа централноевропейско време (07:22 часа българско време), уточнява БТА. 

На този етап доставките на руски газ за България не са прекъсвани, заяви за „Ройтерс” Владимир Малинов, изпълнителен директор на българския оператор на газова мрежа „Булгартрансгаз”, предаде БНТ.

Министърът на енергетиката на Австрия Леоноре Гевеслер посочи, че газовите доставки от Русия продължават без ограничения и няма индикации за предстоящи ограничения, информира радио О Ер Еф. Австрия получава от 80 процента от газа си от Русия.

Министерството на външните работи на Унгария също посочи, че получава газови доставки според договореното през Сърбия. Според външния министър Петер Сиярто според "Газпром" транзитните доставки за Унгария през България се извършват независимо.

Цените на газа в Европа скочиха снощи на фона на перспективите за по-нататъшни спирания на доставките. Фючърсните контракти на европейски хъб TTF в Нидерландия скочиха от 91 евро за мегаватчас до 107 евро за мегаватчас, преди да отстъпят до 99 евро за мегаватчас малко по-късно, съобщи "Политико".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

27.04 2022 в 09:51

....за руснаците,не знам дали ще пукнат,ама ние ще здадем багажа,ако ни спрат газта....

1220

1

хr4

27.04 2022 в 09:33

Руснаците станаха бетер тиквата. Вече ептен не знаят какво искат. Пускат некви плоски блъфчета. Кой ше ви се върже , бе бастуни? Нали без тоя газ ще съвсем ще пукнете от глад?