Има плащане по ПВУ през март, но трябва да изпълним 66 мерки. Готови са 21, а 45 чакат

OFFNews 15 януари 2023 в 18:47 2233 0

Любомир Каримански

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Любомир Каримански

През 2023 г. е предвидено плащане през март, но за да се случи - трябва да изпълним 66 критерия. От тях до 13 януари сме изпълнили 21, чакат ни още 45, а голяма част са законодателни. Като пример Каримански даде Законът за електронното управление, който трябва да влезе в сила, влизане на сила на Закона за енергетиката и подзаконовите актове относно енергийната бедност.

Това заяви бившият министър на финансите и настоящ съветник в МФ Любомир Каримански пред бТВ.

"Размерът на бюджетния дефицит за 2022 г. на начислена база е 2,9% от БВП. Ние сме в рамките на 3-те процента. Ако говорим за касово изпълнение - парите на държавата, особеното е, че очакваното изпълнение имаме нац бюджет с 3,3% - са средствата от Европа, които така и не можем да усвоим до края на 2022 г. и срещу които отпуснатите средства трябва да заложим реформи", коментира още той. 

По думите му нито сме извършили реформи, нито имаме проекти: "Европа ни дава едни пари и ни казва да извършим реформи до края на годината с проекти. Ние не го правим и е нормално да ни се търси сметка дали ще го направим до края на 2023 г., без да ни дава допълнително пари. Става дума за законодателството, което трябваше да се промени; да се приемат промени в данъчни закони. Имаше списък с поне 21 законопроекта". 

Според него, не направим ли това, отместваме датите до края на Плана за възстановяване. Каримански каза, че това е все едно да натрупвате сметки няколко години към Топлофикация, а накрая, когато отидем, да получим хем голяма сметка, хем непосилна.

"Политическата реалност обаче е популистка. Не липсваха такива обещания и наддавания. Ако тази година пенсиите са 15,7 млрд. лева разходи, това е един от най-големите разходи, но през следващата година с прилагането на швейцарското правило, тази сума ще стане 19,310 млрд. лева. Такъв растеж на пенсиите и социалните разходи от 2022 г. ще нараснат поне с 5 млрд. лева", категоричен е съветникът в МФ. 

Той попита дали нашата икономика е способна да навакса подобни разходи. 

Любомир Каримански обясни, че целият държавен дълг на страната е 36 млрд. лева, външният дълг е 25 млрд. лева, а вътрешният - държавни ценни книжа - 11 млрд. лв., като през март 2023 г. имаме плащане на външния дълг.

По думите му инфлацията ще се поуспокои поетапно. Това ще се усети, ако не през първото, то през второто полугодие.

Каримански коментира казусът с "Нексо", като заяви, че компанията не е банка, защото няма необходимите документи от регулаторните органи нито тук, нито в САЩ. "Въпреки либералния режим в Щатите, главният прокурор на Ню Йорк е казал, че не може да се извършват сделки без регистрация и лиценз", каза той. 

Експертът посочи, че не знае дали казусът с Nexo е повлиял на президента Румен Радев при връчването на третия мандат: "Излизайки точно сега този случай, в обществото витае усещането, че президентът се е повлиял". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша