Кой е Асен Василев, служебният министър на финансите

Наследникът на Кирил Ананиев е завършил Харвард и вече е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма

OFFNews 11 май 2021 в 13:27 7778 0

Снимка БТА

Хасковлията Асен Василев ще наследи Кирил Ананиев като служебен министър на финансите в правителството на ген. Стефан Янев.

Той е завършил хасковската езикова гимназия и икономика в Харвард. Специализирал е бизнес администрация и право в Harvard Business School и Harvard Law School.

Василев е съосновател е и президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Everbread е частично финансирана от Националния Фонд за Научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype.

Съосновател е и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет “Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и кoнкуретоспособност в Harvard Business School.

От 1999 г. до 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

Министър е на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков. Любопитното е, че на този пост той смени Делян Добрев - друг хасковлия и възпитаник на ГПЧЕ "Асен Златаров".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews