''Млякото днес струва 1,15 лв./л - на щанда минава 3 лв.''

OFFNews 22 февруари 2023 в 09:38 8927 1

Мляко

Снимка Pixabay

Цената на млякото скача в пъти от производителя до щанда.

Днешната цена на литър мляко е 1,15 лева за литър. В магазините цената минава 3 лева.

Това коментира в сутрешния блок на БНТ Николай Гълъбов - млекопроизводител от Брезник по повод темата има ли спекула при формирането на цените.

По думите му - основната причина за шоковото разминаване между изкупните цени и тези в магазините са сериозните такси, които се поставят от търговските вериги.

Гълъбов даде пример с цената на кашкавала:

"Ако един продукт, който го виждате на витрината на дадена верига, е 30 лв., сметнете 40% - 12 лв. трябва да отидат за веригата. Тоест, млекопроизводителя или фермерът, който има това производство, до него няма да стигне тази цена."

Лек спад на цената може да се очаква до няколко месеца - каза на свой ред Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопроизводителите. Той също е на мнение, че има нелоялни търговки практики.

"Големи, изключително големи търговски субекти, тъй наречените големи търговски вериги - те буквално са една шепа, контролират достъпа до пазара на 430 млекопреработвателни предприятия", заяви той.

Млечните продукти са сред тези с най-висок ръст в цените в последните месеци. Правителството обяви, че се заема с по-строг надзор над формирането на цените и започна проверки. Очаква се и потребителски портал, който да докладва нелоялни практики. Засега конкретни резултати не се наблюдават.

Още по темата: Уволниха шефа на Ел Би Булгарикум един ден, след като свали цените на млечните продукти

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков