Николай Василев: По-добре да няма държавни банки, раздават кредити на свои хора

OFFNews 09 април 2020 в 09:55 4637 5

По-добре да няма държавни банки. С каквото и добри намерения да бъдат създадени те, накрая винаги се получава едно и също. Превръщат се в политически орган, заяви бившият икономически министър Николай Василев пред бТВ. 

Той коментира скандалния заем за 75 милиона лева, отпуснат от ББР на колекторска фирма и поисканата оставка на управителя на банката Стоян Мавродиев. 

Василев добави, че държавните банки не са за подкрепа на стотиците хиляди малки и средни предприятия, а за даване на кредити на конкретни хора. 

Кредити за бизнеса и хората може да има и без държавна банка, подчерта бившият икономически министър. 

Василев заяви, че мярката за безлихвени кредити е вид подкрепа за началото на кризата и добави, че България се справя изненадващо добре, спрямо други по-богати държави. 

Той добави, че подкрепя мярката "60/40" в новия й вариант, в който държавата поема и социалните осигуровки и обясни, че сега държавата поема 2/3 от разходите на един работодател за едни служител. 

"Критиците казват - дайте държавата да плати 100% от разходите на бизнесите, но това не е много конструктивно. Ако един работодател дори с 2/3 подкрепа не иска да задържи работника си, то той няма да го направи и при пълна подкрепа", категоричен е Василев. 

България през много от предишните години имаше излишъци и сега сме в добро финансово състояние. Имаме пари. Трябва да свикнем, че ще има нова криза, добави бившият министър. 

По думите му за последните 4 години средната работна заплата се е вдигнала с 40% и за този период е трябвало хората да заделят пари, защото предстои възнагражденията да започната да намаляват. 

"2008 г. като член на тогавашното правителство бях против изхарчването на 3 млрд. лева излишък, защото могат да потрябват за бъдещи години с криза. Тя дойде година по-късно", обясни Василев. 

През декември миналата година изхарчихме 6 млрд, но не мога да ви кажа за какво. Сега щяха да са ни в помощ, категоричен е финансистът. 

Той допълни, че имаме възможност да вземем кредит и заяви, че е най-лесно е да се вземат милиарди и да се изхарчат, по-трудно е да се спестят милиарди от държавния бюджет.

Бих предложил да се направи мораториум за купуване на луксозни кори от институции. Може една година да си караме старите коли, подчерта Василев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6153

5

Alm

09.04 2020 в 11:17

Не ме гледай какво върша, слушай ме какво приказвам. И бившите, и настоящите негодници много ги бива в приказките и обещанията.
Барбата нагласи държавната банка за да си храни главанаците чрез нея. Няма да посмее да я закрие.

3232

4

tarabata

09.04 2020 в 10:26

Върви да даваш акъл в Лондон, ама гледай да не те изгонят с ритници или да те затворят в лудницата.

6774

3

ЛАФЪРДИЕВ

09.04 2020 в 10:11

Помните ли 2010... Баце оди при фюрер Танте.. Да и плачка за едни влакчета СИМЕНС.. Колко скъпи били.. Как сме нямали пари да ги плащаме.. Колко неизгоден бил договора и т.н., и т.н...
Е тез влакчета ги купи ТОЗ УБАВЕЦ.. Тогава ЮПИ от Лондона на мадридскио комарджия, сега УЖ ЕКСПЕРТИН по ТВ-тата..
Та появи се възможност пак да се цаним за държавна синекура - шеф на ББР са търси. И изгряхме по ТВ-тата съвети да даваме, да са припомняме на Баце, че може да не ставаме за нищо, ама сме способни ЗА ВСИЧКО по нашичката си самооценка..
И само си представете - президента са обажда да се карат старите коли още година.. А не тоз мамин, сладък експертин..
Как Дончоолуу, НЕплюещата Деса, Гърнето, че ак и Баце са редат от екрана да плачат за популизъм в обаждането му.. Щото ний с купуването на новите коли, Жипки и т.н. не ощетяваме бюджето, а СТИМУЛИРАМЕ икономиката в тез тежки времена..

17156

2

aviatora

09.04 2020 в 09:58

Вземе се скрий, бе олигофрен

17156

1

aviatora

09.04 2020 в 09:58

Ам чи ти ти кои беше??
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки