Нинова иска от областния на Варна да спре прехвърлянето на 29% от панаира на Георги Гергов

OFFNews 17 декември 2021 в 16:07 4462 3

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова изпрати писмо до областния управител на Варна г-н Марио Смърков, в което го призовава да бъде спряно взетото от Общинския съвет на града решение от 10 декември 2021г. и вписването в Агенция по вписванията. С него акциите от "Международен панаир Пловдив" АД, притежавани от Община Варна, се прехвърлят  на дружеството "Пълдин туринвест" АД, което е собственост на бизнесмена Георги Гергов.

В писмото се призовава областният управител на Варна да упражни нормативно регламентираните му правомощия за упражняване на контрол за законосъобразност на решенията на Общинския съвет , съгласно чл.45 , ал. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Министърът на икономиката и индустрията поддържа позицията на държавата, изразена в три последователни писма от 26 октомври и 08 и 10 декември тази година, с които се настоява да се изпълни решението на Общинския съвет във Варна от 2 май 2017 г. и да върне на държавата акциите, представляващи 29% от капитала на "Международен панаир Пловдив".

„Министерството на икономиката не е променило позицията си, че апортът на акциите от "Международен панаир Пловдив", които Варна притежава в "Пълдин туринвест" АД, представлява акт на скрита приватизация“, посочва Нинова.

Скандалното решение на Община Варна да прехвърли акциите си в Пловдивския панаир на дружеството на бизнесмена Георги Гергов стана факт след предложение, внесено от кмета Иван Портних. "За" гласуваха 28 общински съветници от ГЕРБ, "против" бяха 15 от "Демократична България", БСП и "Възраждане", "въздържали се" - петима.

"Пълдин туринвест" е основен собственик на панаира с 50,3% сега. След увеличението на дела ще притежава 79,3%.

25% от "Пълдин инвест" държи община Пловдив, останалите са на Гергов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9018

2

Em Em

17.12 2021 в 19:22

Да се надяваме, че започна началото на края на селските тарикати.
Баце и Гергата са като кръвни братя.
Но Баце е далеч по-голям играч, успя да използва мутренските си контакти и да стигне върха.
Гергата ще излизе по-голям хитрец, обаче.
Бай Ставри го желае далеч по-малко.

5827

1

pisnamiotmutri

17.12 2021 в 18:27

След дъжд качулка
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews