Нов портал за електронни услуги на НАП улеснява подаването на данъчна декларация

OFFNews 27 април 2020 в 10:32 3787 0

Националната агенция за приходите работи по изцяло нов портал за електронни услуги и най-често използваните електронни услуги ще бъдат реструктурирани през призмата на потребителския опит, съобщи говорителят ѝ Росен Бъчваров пред Програма "Хоризонт" на БНР.

До края на годината порталът ще бъде въведен в експлоатация - уточни Бъчваров и увери, че чрез него подаването на данъчната декларация ще е "доста по-интуитивен процес от сегашния".

Срокът за подаване на данъчните декларации за физическите лица изтича на 30 април. Той не е удължен заради извънредното положение и опашките в клонове на НАП са налице. Над 80% от постъпилите до момента декларации са подадени по електронен път. Това става чрез електронен подпис или персонален идентификационен код (ПИК), който осигурява достъп до над 35 услуги за физически лица. За издаването на ПИК има "сериозен наплив" - отбеляза Бъчваров. Около 900 хил. българи в момента имат такъв. Заявлението за ПИК може да се подаде електронно, но получаването е на място срещу показване на лична карта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови