Още проверки защо са разорани степите край Каварна

OFFNews 15 май 2020 в 13:46 3571 0

От началото на миналия месец РИОСВ Варна е направила проверки по сигнали за разораване на "Понто-сарматски степи" край село Видно, Каварна. В отговор на запитване от инициативата "Зелени закони" екоинспекцията е сезирала Държавен фонд "Земеделие" за проверка на ползването на общинските имоти, стопаните им в момента и получените за тях европейски субсидии, съобщи инициативата "Зелени закони".

Стопаните на имоти в защитените степи могат да получат субсидии за ползването им за паша на животни, добавиха от инициативата. 

При проверките на РИОСВ Варна преди време са установени общински имоти от 600 дка, в които заради оран защитеното от "Натура 2000" местообитание е увредено и са унищожени ценни видове растения - ирис, пролетен и волжски горицвет, теснолист божур.

За момента извършителите не са известни, но е сезирана прокуратурата.

Увредените степи са в имоти на територията на европейската мрежа "Натура 2000" в защитена зона "Крайморска Добруджа", обясниха от инициативата.

Природното местообитание "Понто-сарматски степи" представлява сухо тревно местообитание с видове растения, приспособени към плитки и каменисти карстови почви в съчетание със специфичния климат и релеф на Добруджа.

На територията на Европейския съюз "Понто-сарматски степи" се срещат единствено в българската и румънската част на Добруджа, в Черноморския биогеографски район. Поради високата си степен на застрашеност и уязвимост тези местообитания са защитени на територията на Европейския съюз и за опазването му са обявени няколко защитени зони у нас и в Румъния.

Европейската комисия започна процедура срещу България във връзка с досегашното му унищожаване.

Сред видовете растения характерни за понтосарматските степи са теснолистният божур, морският пелин, ирисът. Сред видовете птици, характерни за степните местообитания, са дебелоклюната чучулига, късопръстата чучулига, туриликът, черногърбото каменарче.

Унищожаването на "Понто-сарматските степи" е криминално деяние по силата на Наказателния кодекс и се наказва с до три години затвор и глоба до 10 хил. лева. Наказанието отчита, че степните местообитания са много чувствителни към човешката дейност и лесно могат да бъдат унищожени при разораване или разкопаване. Според природозащитниците възстановяването на първоначалния комплекс от видове е изключително труден и продължителен процес без гаранции за успех.

От години се обсъждат пилотни проекти за възстановяване на увредени степи, но към този момент България все още не е възстановила увредените местообитания край Каварна, за които е в сила наказателно решение на Европейския съд от 2016 г.

Продължаваме да следим дали държавните органи ще открият и накажат нарушителя, който е изорал площите пред очите на цялото село. А също така как ще протече възстановяването на степта в разорания терен и ще плати ли нарушителят и за това съгласно изискванията на Закона за отговорността за предотвратяване на екологични щети, добавят от инициативата "Зелени закони". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови