Подписаха Колективния трудов договор в БДЖ

OFFNews 20 декември 2011 в 00:06 5884 0

От 500 литра до тон гориво на ден са крали петимата железничари. Сника:Сергей Антонов

Снимка Сергей Антонов

От 500 литра до тон гориво на ден са крали петимата железничари.

Колективният трудов договор (КТД)  в БДЖ беше подписан след повече от 7 часа преговори в понеделник вечерта. Приетият в 21:30 ч. документ се отнася за отдел „Пътнически превози“ и с него официално се затвърди краят на железничарската стачка, съобщиха от пресцентъра на компанията.

На 18 декември беше подписан и Колективният трудов договор за „Товарни превози“, което беше официалният финал на протеста. Работните групи, които в понеделник обсъждаха текстовете, прегледаха неколкократно всички точки, за да са сигурни, че споразумението е изгодно за служителите в БДЖ.  По-рано през деня от компанията съобщиха, че се изясняват 5-6 от 40-те точки в договора.

Стачката на железничарите продължи 23 дни, като през това време влаковете не се движеха между 8 и 16 ч. Междувременно стана ясно, че 1050 служители на БДЖ са приели предложението на ръководството за доброволно напускане. Те ще получат възнаграждения в размер на 6 брутни заплати, които ще им бъдат изплатени веднага след освобождаването от работа. Въпреки голямата цифра на доброволците, все още има почти 1000, които също трябва да бъдат махнати. До края на годината трябва да бъдат освободени общо 2000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл