Последен ден за подаване на заявления за директните плащания в земеделието

OFFNews 20 май 2020 в 08:45 2583 0

Днес изтича удълженият срок, в който фермерите могат да подават заявления за подпомагане с директни плащания без да се санкционират в тазгодишната кампания.

Подаването на заявление за субсидии може да продължи до 15 юни, но за всеки просрочен ден земеделците ще търпят санкция от 1% от дължимата сума.

Тази година категорично бе заявено, че удължаване на кампанията за подаване на заявления няма да има, за да не закъсняват и плащанията, в последния възможен ден. Противно на това от агроведомството обявиха на 15 май, че отсрочват възможността за подаване на заявления без санкции с 5 дни.

Причината, която експертите посочват е, множество постъпили в последния момент заявления в общинските земеделски служби в Сатовча, Гърмен, Панагюрище и Карлово.

Тези заявления са подадени от фермери, които не са били предварително включени в изготвените графици. Това удължаване даде и шанс на биофермерите, които многократно алармираха, че не могат да се вместят в крайните срокове.

С това удължаване до 20 май се изместват и другите срокове. До 5 юни на земеделците им е позволено да правят промени в заявленията си, а до 15 юни те могат да подават нови заявления, но вече с един процент глоба за всеки работен ден закъснение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови