Правителството одобри споразумението с Боташ за достъп до турските газови терминали

OFFNews 11 януари 2023 в 14:43 1629 1

Булгаргаз
Булгаргаз.

Министерският съвет одобри сключването на споразумение между “Булгаргаз” и турската компания BOTAŞ BORU HATLARI İLE PETROL TAŞIMA A. Ş. (“Боташ”), c което се осигурява достъп на “Булгаргаз” до терминалите за регазификация на втечнен природен газ и последващия му пренос до територията на България за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2035 г.

Положителният ефект от подписването на споразумението и последващ стандартен договор за доставка на природен газ с “Боташ” се изразява в дългосрочно осигуряване на капацитет за регазификация и съхранение на втечнен природен газ за нуждите на клиентите на „Булгаргаз” в размер до 1,3 млрд. куб. м годишно.

Предвижда се гъвкавост при доставките на синьо гориво от 0 до 53 200 MWh на ежедневна база, което ще осигури значителна конкурентност на българския доставчик на пазара на природен газ в региона, както и до намаляване на риска от загуби при балансирането при преноса на горивото. С подписването се осигурява дългосрочен изходен капацитетен продукт от газопреносната мрежа на Турция.

Освен положително финансово и имиджово отражение за “Булгаргаз” като агент на един от най-големите търговци на природен газ в Европа, сключването на споразумение между операторите на газопреносните мрежи на България и Турция ще доведе до допълнителни приходи за “Булгартрансгаз” от резервиране на капацитет. Ще бъдат гарантирани сигурността на доставките на природен газ в страната и региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews