Превозвачи и екскурзоводи поискаха държавата да им даде безвъзмездно по 50 000 лева

OFFNews 19 май 2020 в 14:55 2695 0

Снимка Сергей Антонов

С лозунга "SOS" Спасете българския туристически превоз. Без нас няма туризъм", автобуси за "случаен превоз" преминаха на автошествия в пет града у нас - София, Варна, Бургас, Русе и Пловдив.

В София се събраха 120 автобуса, които тръгнаха от "Интер Експо Център", преминаха по Цариградско шосе покрай Министерския съвет, обиколиха през "Сточна гара" и отново се върнаха при началната си точка.

От бранша настояват за спешни мерки от правителството за решаване на проблемите на бранша, предизвикани от кризата с коронавируса. Шествието премина без да създаде проблеми с трафика.

В Бургас протестното автошествие потегли в 12 часа от района на летището. От сдружението-организатор на протеста заявиха, че до момента нямат никакъв отговор на изпратените от тях писма до министъра на транспорта Росен Желязков.

"Исканията са да имаме някакъв диалог с управляващите, защото такъв до момента отсъства", посочи пред "Хоризонт" Добромир Симов, един от организаторите на протеста.

Според него няма правила за работата на туристическите автобуси.

"Колко човека можем да качим в един туристически автобус, който е със стари седалки. Дали отстояния от метър и половина, което обявиха за ресторантите, за плажовете, са валидни и за автобусите. Ето това са неща, които никой не коментира", добави той.

В Пловдив над 50 автобуса от 37 транспортни фирми, работещи в туристическия сектор преминаха в шествие по централните и булеварди. В протеста участваха и екскурзоводи. Шествието беше охранявано от полицията. Образуваха се за кратко задръствания докато се изтегли дългата колона автобуси , част от тях пристигнали от Асеновград, Карлово и Пазарджик .

"Едно от основните ни искания е отсрочване на всички плащания към бюджета, дължими от началото на извънредното положение за период минимум от 6 месеца", казаха протестиращите и определиха ситуацията във фирмите като "трагична".

"Буквално никой не работи! Наеми, лизинги, кредити, заплати за персонал. И отникъде никаква помощ. Аз имам 20 служители. Няма откъде. Три месеца не са малко време, а те трябваше поне за април да дадат по една заплата", сподели протестиращ.

Затова и другото искане е за безлихвени заеми и нисколихвени кредити за оборотни средства, както и за безвъзмездна финансова помощ до 50 000 лв. за периода, в който са без работа. Това е искане и на екскурзоводите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови