Природният газ с 4,6% по-евтин през октомври

OFFNews 01 октомври 2023 в 19:27 1032 0

КЕВР утвърди цената на природния газ за октомври.

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

КЕВР утвърди цената на природния газ за октомври.

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ за октомври - с 4,6 на сто по-ниска от септември, съобщи БНР.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от три различни източника за доставка. Включено е количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB) по договор с Азербайджан. Тези количества покриват близо 48% от потреблението за месеца.

На цена от малко над 60 лв. за мегаватчас "Булгаргаз" ще продава на крайните снабдители и на лицата с лицензия за производство и пренос на топлинна енергия,без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Цената е близка до предложената в доклада на Комисията за енергийно и водно регулиране от 57,41 лв.

Утвърдената от регулатора цена е изчислена след анализ на внесените днес от обществения доставчик актуални данни, отчел котировките на международните газови пазари и валутния курс до 30 септември включително.

Цената от 60.41 ст. за октомври е с 4,6 на сто по-ниска от тази за предходния месец, когато мегаватчас синьо гориво струваше 63, 35 ст.

От "Булгаргаз" посочиха, че намалението е постигнато, въпреки по-високите с 8% борсови цени, а председателят на КЕВР Иван Иванов изтъкна и рекордната запълняемост на 96% - на газовото хранилище в Чирен, както и на европейските хранилища - средно 95 на сто.

Според регулатора общото прогнозно количество е осигурено от три различни източника за доставка, които покриват близо 50% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятните цени на природния газ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки