Проф. Валери Димитров: Прихващанията в КТБ са невалидни

OFFNews 12 март 2015 в 14:40 2492 1

Проф. Валери Димитров

Снимка БГНЕС, архив

Прихващанията Корпоративна търговска банка (КТБ) не трябва да бъдат признавани, защото са направени по времето на специалния надзор. Това заяви бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров в интервю за БНР.

Прихващанията в КТБ, заради които бяха направени един куп цесии, са невалидни и недействителни според точния смисъл на закона и на специалния надзор, който БНБ наложи на банката, смята проф. Димитров.

"След като БНБ наложи режима на специалния надзор, всъщност спря изпълнението на задълженията на банката и по този начин превърна влоговете в неизискуеми по време на специалния надзор и с тях не могат да стават прихващания. Те са негодни за прихващания. За съжаление обаче тръгна практиката да се признават прихващания, с което се ощетява цялата група кредитори на банката и най-вече привилегированите кредитори – Фондът за гарантиране на влоговете, държавата и вложителите за негарантираните си размери“, каза експертът.

Той беше категоричен, че прихващанията не трябва да бъдат признавани, защото са недействителни.

„Фондът е администратор на производството, но той представлява публичния интерес, тъй като, освен че трябва да възстанови голяма част от изплатеното, той действа и в интерес на негарантираните вложители и държавата. Напълно легитимен е стремежът Фондът да поеме това производство колкото се може по-бързо. Има смисъл в това Фондът да поеме контрола върху банката, доколкото съдът се бави с решаването на проблема с отнемането на лиценза, а всъщност производството по несъстоятелност не може да стартира и не може да бъде назначен синдик. Това е големият проблем“, разясни Димитров.

Най-доброто нормативно решение според него би било Фондът да бъде назначен за квестор на банката.

Той допълни, че това е утвърдена практика в аналогичната организация в САЩ – американската Федерална корпорация за гарантиране на влоговете, която става и квестор, и синдик на банките в производство по несъстоятелност.

„Може да се мисли за различни нормативни решения, но напълно рационален е стремежът Фондът да поеме колкото е възможно по-скоро банката, защото той е заинтересованият кредитор и действа в интерес на всички останали кредитори, затова е добре той да поеме банката“, обясни още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови