Прокуратурата повдига обвинение срещу директора на КТБ

Offnews 12 юли 2014 в 13:19 9596 10

Още днес прокуратурата ще повдигне обвинения на председателя на Управителния съвет и изпълнителен директор на КТБ Орлин Русев.

Това съобщи БНТ.

Вчера прокуратурата задържа Русев и главния касиер на КТБ Маргарита Петрова. Арестите бяха извършени веднага след изявлението на Управителния съвет на Българската народна банка, чрез което те обявиха, че проверката в КТБ показала, че липсват документи за кредитни портфейли за 3.5 милиарда лева, че лично мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев бил изнесъл сума, предимно в евро, равна на над 205 милиона лева. От БНБ не обясниха как всичко това се е случило, без те да забележат и как от страната се изнасят 205 милиона кеш. Не стана ясно как точно БНБ е изпълнявала законовите си задължения да упражнява банков надзор.

Русев е бил задържан в Созопол и вече е в София. Той ще бъде обвинен за длъжностно присвояване в особено големи размери с цел облагодетелстване на трети лица.

Според прокуратурата Русев е разрешил неправомерното изтегляне на общо над 205 милиона лева, които били изнесени и предадени на мажоритарния акционер Цветан Василев. За случая обвиняема вече е Маргарита Петрова.

Утре прокуратурата ще поиска постоянното задържане под стража на Орлин Русев и главната касиерка Петрова. На този етап разследването е за съучастие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Бил ли е Етиен Леви агент на ДС?