Ще спре ли работа Нефтохим, ако се лишим от руски петрол?

OFFNews 09 май 2022 в 12:08 2079 1

Ако спре вносът на руски петрол в България, единствената нефтена рафинерия у нас "Лукойл Нефтохим Бургас" ще спре работа.

Това съобщи председателят на Управителния съвет на предприятието Илшат Шарафутдинов.

По думите му е възможно да се търси внос на петрол от други държави, но това ще отнеме време.

Шарафутдинов обясни, че засега няма заплаха рафинерията да спре, но ако се случат пак крайни проявления на забрани на руския петрол, нищо не може да бъде гарантирано.

"Засега нито логистика, нито технологии са отработени", каза той, цитиран от БНР, и допълни, че ако спрат танкерите, спира и "Лукойл".

На въпрос възможно ли е да се осигурят доставки на петрол от други държави той отговори така:

"За кратко, може да има алтернативни, но дали ще извадим 90 или 93, или 95% никой не може да каже, докато не кажат какъв нефт ще се преработва."

По-рано през деня депутатът от "Демократична България" Георги Ганев обясни, че и в миналото рафинерията в Бургас е работила с неруски петрол и няма технологична заплаха. По думите му руският сорт, т. нар. Урал, има определени характеристики, които са различни от тези на арабските петрол, но рафинерията може да се пренастрои. 

Вчера пък вицепремиерът Асен Василев каза, че технологично "Лукойл" може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

09.05 2022 в 12:26

Нали затова има срок за ембаргото. Никой не го иска от днес за утре. Но утре трябва да започнат да си пренастройват рафинерията за неруски петрол. И когато дойде време за ембаргото да са готови.

Естествено някой, който се казва Илшат Шарафутдинов, ще прави всичко възможно за да не се случи това.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки