Симеон Дянков: Няма да съм част от следващото правителство

ОFFNews 04 юли 2014 в 08:09 6279 4

Симеон Дянков
Симеон Дянков

Имам други проекти и категорично няма да съм част от следващото правителство.

Това обяви в интервю за БНТ бившият вицепремиер и финансов министър от кабинета "Борисов" Симеон Дянков.

Той прогнозира, че на следващите управляващи ще им е по-трудно отколкото на правителството, в което сам участва, защото настоящата коалиция е спряла реформите на ГЕРБ, като например пенсионната. "Ако бях все още финансов министър, нямаше да спра реформите", заяви той.

"Не мисля, че "Южен поток" свали този кабинет. Той се свали сам в твърде популистката политика в сферата на здравеопазването, транспорта, енергетиката и др. Няма база за такава политика", коментира финансистът.

Като член на надзора на руската банка ВТБ Дянков потвърди официално изразената позиция на банката, че няма намерение да купува българската КТБ. Той обясни, че ВТБ се занимава основно с инвестиционно банкиране и няма практика да поддържа банкови клонове в чужбина.

Банковата система в България от години е стабилна. У нас нямаше банкова криза, а по-скоро криза в доверието, но не в банките, а в политическата класа, коментира той горещата тема с КТБ и ПИБ от последните седмици.

На въпрос изгодна ли е била за държавата сделката за "Булгартабак", осъществена по време на кабинета "Борисов", Симеон Дянков заяви, че всяка приватизационна сделка е добра за страната, вкл. и тази, защото благодарение на приватизацията икономиката се е стабилизирала.

"По време на самата сделка ВТБ беше много назад. Дори ние в правителството научихме много по-късно за нея. Там имаше друга компания, която беше основният собственик с 80%", добави той.

Във външнополитически план финансистът коментира, че изборът на Жан-Клод Юнкер за председател на Еврокомисията е благоприятен за страната ни, тъй като Юнкер е поддръжник на по-малките членове на Евросъюза и приятел на България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови