След вчерашния срив цената на петрола продължава да пада

OFFNews 23 ноември 2023 в 10:21 7790 1

бензиностанция

Снимка БГНЕС

Петролът продължава да поевтинява.

Цените на петрола продължават да се понижават и днес, след като вчера организацията на страните износителки и нейните партньорки, известни като ОПЕК+, обяви, че отлага планирано за неделя заседание, на което трябваше да се обсъдят стъпки за стабилизиране на пазара чрез намаляване на квотите за добив, предаде Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, се понижиха с 1,02 долара или с 1,2 на сто до 80,94 долара за барел, след като се понижи с 4 на сто вчера.

Котировките на американския лек суров петрол се понижиха с 87 цента, или 1,1 на сто, до 76,23 долара за барел, след спад от цели 5 на сто в предишната сесия.

Понижението днес с повече от 1 на сто е изненадващо за някой анализатори, които очакваха по-вяла търговия заради Деня на благодарността - официален празник в САЩ.

В изненадващ ход Организацията на страните износителки на петрол и съюзниците, включително Русия, отложиха за 30 ноември министерска среща, на която се очакваше да обсъдят съкращения на добива на петрол.

Анализаторите посочиха, че Ангола, Конго и Нигерия се стремят да увеличат своите квоти за доставки за 2024 г. над временните нива, договорени на срещата на ОПЕК+ през юни.

"Несъгласието между членовете вероятно ще увеличи нестабилността на пазара през следващата седмица", посочиха експерти от Ай Ен Джи Банк.

Въпросите относно предлагането на ОПЕК+ идват на фона на увеличените с 8,7 милиона барела миналата седмица запаси от суровината в САЩ, което е много повече от 1,16 милиона барела, които анализаторите очакваха, допълва Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

23.11 2023 в 12:25

И сега #Шарлатаните ще разкажат благата вест на Лукойл и останалите и ценичките на бензиностанциите ведага ще паднат!
А на бас.... (ジ)
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки