Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Томислав Дончев предложи 3 сценария за кризата с липса на работна ръка

OFFNews 30 януари 2018 в 14:57 10971 2

Томислав Дончев

Три възможни мерки за справяне на кризата с недостига на работна ръка предложи вицепремиерът Томислав Дончев на традиционната годишна среща на бизнеса с правителството, която се провежда в столичния хотел "Балкан". Те предвиждат активиране на неактивните около 200 000 безработни българи, ремиграция на работещи в чужбина българи и привличане на чужди работници. 

Дончев призна, че първият сценарий - активиране на безработните - е трудно осъществим. От 200 000 безработни 75 000 не са работили за период по-дълъг от две години. Освен това част от безработните са нискообразовани и без трудови навици или са десоциализирани.

Колкото до завръщането на работещи в чужбина на трудовия пазар у нас, вицепремиерът посочи, че около 25 000 годишно напускат България, а около половината (11 600) се завръщат обратно. Според него трябва да се направи анализ най-вече на причините, поради които хората се завръщат обратно. Заплатата е основният движещ фактор, но не и единствен, каза той. Според него в страната има огромен потенциал от неизползвани жилища и работодатели могат да използват това като стимул. Решението на човек къде да живее и работи зависи и от детска градина, училище, път, опасността да откраднат автомобила, парк, чистота на въздуха, здравеопазване. Това е най-тежката възможна система, която изисква най-голям обем публично финансиране, добави вицепремиерът. 

Третият сценарий е привличането на чужди работници. Такива могат да се привлекат най-вече от българските общности в чужбина. Според вицепремиера в сферата на услугите този вариант работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12661

1

cepcem

30.01 2018 в 15:07

Предложил 3 варианта, но за жалост и трите неизпълними. Че какви варианти са това. И защо се е спрял на сакралното "3"?
Защо не се е разгърнал? Примерно да създадем в БАН уред, който да направи цялата земя пустиня освен при нас. Така всички ще се тълпят на границата и ще можем да си избираме най-добрите кадри.
Или пък да потърсим други цивилизации във вселената. Да намерим някоя още по смотана от нашата и да ги извикаме насам.
Или, пък, любимата ми. Да се запретне нашият Лидер и лично да направи деца на българките. Няма само тенис да ми играе.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews