Украйна се надява да сключи сделка през юни за реакторите от АЕЦ Белене 

OFFNews 22 март 2024 в 17:07 1219 1

Петро Котин

Снимка Getty Images

Петро Котин

Украйна се надява да подпише сделка за покупката на два атомни реактора от България през юни, тъй като се опитва да компенсира загубения си капацитет за производство на електроенергия, след като Русия окупира украинската АЕЦ "Запорожие" - най-голямата ядрена централна в Европа. Това е заяви в интервю пред Ройтерс ръководителят на украинската енергийна компания "Енергоатом" Петро Котин.

Става дума за покупката на двата реактора, които бяха предназначени за АЕЦ "Белене". Украйна иска да ги купи за АЕЦ "Хмелницки".

"Поставих (въпроса) пред нашия строителен отдел и централата "Хмелницки" - да бъде готов за инсталиране (на първия реактор) до юни", заяви Котин.

Ако бъде доставен изцяло и навреме, "Енергоатом" ще бъде готова да започне пускови работи по реактора след две - три години, период, който е необходим и за производството на турбината за блока. "Енергоатом" е в предварителни преговори с General Electric за изграждане на турбината, пише Ройтерс.

Вторият реактор ще бъде инсталиран по-късно, но Котин не е посочил времева рамка, в която да се случи това.

По думите му по-рано България е поставила цена за двата реактора от 600 милиона долара, но София има желание да увеличи цената за оборудването, което освен от България, може да се купи единствено от Русия.

"От българска страна има постоянно желание да постигнат по-големи ползи за себе си от тези 600 милиона долара, и колкото повече време минава, толкова по-високи цени те огласяват, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 милиона долара" - заяви Петро Котин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови