Виното ще се прави само от грозде

ОFFNews 28 декември 2011 в 18:34 1515 0

Вино, снимка:БГНЕС
Вино, снимка:БГНЕС

Вино ще се нарича единствено напитката, която е направена от грозде. Това заяви земеделският министър Мирослав Найденов след приемането на Закон за виното и спиртните напитки на днешното правителствено заседание.

Той поясни, че целта на закона е да разграничи виното, направено само от грозде, от другите спиртни напитки с вид на вино, които не са такова. Законът забранява добавянето на спирт във виното. Добавянето на захар в него ще е разрешено само при нужда.

Целта на новия законопроект е да се хармонизира българското законодателство с Регламенти на Европейския съюз в областта на виното и спиртните напитки. В новия проект са предвидени облекчения за производителите, като са въведени единни документи за водене на технологичен контрол, които се изискват от различните контролни органи.

Според новия законопроект продукт с обемни проценти под 37,5 не може да се нарече ракия. В гроздовата ракия минималното съдържание на алкохол трябва да е 40 проценти.

Освен това е необходимо българската мастика да бъде поне 47 обемни проценти.

Етиловият алкохол в спиртните напитки трябва да е получен само чрез ферментация на земеделски продукти, без влагането на медицински спирт и други синтетични вещества в напитките, гласи още закона. Фирмите производители на алкохолни напитки, които не отговарят на новите изисквания, ще бъдат глобявани от 10 до 100 хил. лв. Производителите на фалшив алкохол, представен с известна марка, ще се наказват с глоба или с имуществена санкция между 3 до 30 хил. лева. Цената на виното и на спиртните напитки няма да бъде променена, защото акцизът остава непроменен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews