За преминаването по пътищата ще се плаща от 2017 г.

OFFNews 13 февруари 2015 в 15:39 5669 14

Снимка АПИ/Пресцентър

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Световната банка сключиха споразумение за предоставяне на консултантски услуги и за разработване на цялостна визия за въвеждането на система за събиране на пътни такси срещу 1.4 млн. лв.

Договорът беше подписан между шефа на АПИ Лазар Лазаров и постоянния представител на Световната банка у нас Тони Томсънв Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министър Лиляна Павлова присъства на подписването.

Намеренията на регионалното министерство са през тази година да бъде избран консултант, който да изготви анализ как да бъде създадена т. нар. ТОЛ системата. През 2016 г. може да започне внедряването ѝ в пътната мрежа, а през 2017 г. системата може да започне работа.

Опциите за прилагането й са чрез публично-частно партньорство или с бюджетни средства, които ще се възстановят за сметка на приходите. Най-рано през декември ще се вземе решение по този въпрос, когато се очаква да бъде готов доклад на Световната банка, каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Тя отбеляза, че най-справедливият начин да се събира такса е, когато това е базирано на правилото, че който най-много се движи по пътищата и съответно ги руши, той плаща най-много.

Павлова напомни, че годишно приходите от винетки са близо 200 млн. лв. и изрази надежда, че с въвеждането на новата система сумата ще бъде удвоена, стига тя да заработи по всички пътни направления, по които може да се използва.

Световната банка ще каже дали ТОЛ системата трябва да се въвежда поетапно, по кои магистрали и какъв да е размерът на таксите. 

Общата стойност на проекта, по който АПИ е бенефициент, е около 6,9 млн. лв. При неговото изпълнение са спестени 1,4 млн. лв., за които след преговори с банката е постигнато съгласие да се насочат за изработването на подробен анализ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!