Иновация в устойчивостта с инициатива на Nescafé Dolce Gusto за рециклиране на капсули

OFFNews 23 юни 2023 в 11:22 4920 1

Атана Скалко
Атана Скалко

Днес имаме удоволствието да разговаряме с Атана Скалко, бизнес мениджър в категория "Напитки", Нестле Югоизточен пазар, която ще ни разкаже за иновативна инициатива за рециклиране на капсули на Nescafé Dolce Gusto. Тази инициатива има за цел да трансформира начина, по който се наслаждаваме на нашето кафе, превръщайки устойчивостта в неразделна част от ежедневието ни.

Можете ли да ни кажете за значението на инициативата за рециклиране на Nescafé Dolce Gusto?

Вярваме, че насладата от перфектна чаша кафе не трябва да идва за сметка на нашата планета. Инициативата за рециклиране отразява нашия ангажимент за опазване на околната среда, който гарантира, че качественото кафе върви ръка за ръка с устойчиво отглеждане и минимален отпечатък върху околната среда. Създавайки система за събиране и рециклиране на използвани кафе капсули, ние предоставяме възможност на хората да допринесат за по-зелено бъдеще.

А какъв е процесът на рециклиране на капсулите Nescafé Dolce Gusto?

След като капсулите бъдат събрани от един от 35-те събирателни пункта, те преминават през процедура за сортиране и обработка. Капсулите са внимателно разделени, за да се разграничат отпадъците от кафе и други биологични отпадъци от пластмасовите и алуминиевите компоненти. След това отпадъците от кафе се пречистват и превръщат в органичен тор, насърчавайки устойчиви земеделски практики. Други биологични отпадъци служат като органично гориво, намалявайки зависимостта от невъзобновяеми енергийни източници. Пластмасовите отпадъци се третират чрез смилане, измиване и обработка, докато се превърнат в гранулиран материал, подходящ за повторна употреба. Алуминиевите отпадъци се претопяват, за да се получи вторичен алуминий, което допринася за подхода на кръговата икономика.

Как напредна инициативата за услуги за рециклиране и какво въздействие е оказала досега?

От стартирането си през 2022 г. като пилотен проект в България и Румъния, инициативата за рециклиране на капсули набра значителна скорост. Само в България изградихме мрежа от 35 събирателни пункта в 12 града. Благодарение на нашите потребители събрахме 107 000 капсули, отклонявайки около 500 килограма пластмасови отпадъци и 1,2 тона отпадъци от кафе от сметищата. Тези постижения сами говорят за желанието на хората да възприемат устойчиви практики.

Какво могат да направят потребителите, за да участват в тази инициатива за рециклиране?

Участието е много лесно и удобно. След като се насладят на кафето си, желаещите могат да приготвят капсулите, като източат водата от тях и ги съхраняват в торбичка. След това трябва да ги оставят в един от 35-те разположени пунктове за събиране. Участвайки в тази инициатива, нашите потребители стават отговорни баристи у дома, като активно допринасят за устойчивостта на Nescafé Dolce Gusto.

Защо тази инициатива за рециклиране е необходима в днешно време?

Защото представлява необходима стъпка към отговорно изхвърляне на отпадъци и опазване на околната среда. С рециклирането на кафе капсули, ние подчертаваме, че да бъдеш екологичен не е лукс, а основен аспект на развитото съзнание и разбиране. С тази инициатива ние се стремим да вдъхновим хората да възприемат устойчиви практики и да осъзнаят, че техните малки ежедневни действия могат да направят значителна разлика в запазването на нашата планета за бъдещите поколения. За нас е важно да оказваме значимо въздействие и да допринасяме за един по-добър свят за бъдещите поколения.

Можете ли да разкажете по-подробно как Нестле се справя с неотложните предизвикателства на пластмасовите отпадъци и насърчава кръговата икономика?

Поставихме си за цел да намалим използването на чиста пластмаса с 1/3 до 2025 г. За да постигнем това, ние непрекъснато подобряваме дизайна на нашите капсули и машини, за да използваме по-малко чиста пластмаса. Вече сме намалили теглото на нашите капсули с приблизително 13%, спестявайки около 8200 тона пластмаса от 2018 г. до 2022 г. Освен това увеличаваме използването на рециклирана пластмаса в нашите капсули с партньорства с доставчици, като се стремим да имаме 1/3 от нашите капсули, направени от рециклирана пластмаса до 2025 г.

Ангажиментът на Нестле към регенеративното земеделие и отговорното снабдяване е впечатляващ. Можете ли да ни разкажете повече за инициативите на компанията в тази област?

Ние твърдо вярваме във важността на регенеративното земеделие и отговорното снабдяване за устойчиво бъдеще. От 2022 г. 100% от нашите кафе на зърна са отговорно добити, идващи от сертифицирани или проверени фермери, които следват социални, икономически и екологични практики. До 2025 г. се стремим 20% от нашето кафе да се произвежда с регенеративни земеделски методи, което подобрява здравето и плодородието на почвата. Освен това, имаме специален план за какао на Нестле, който се фокусира върху устойчивото използване на земята и по-добрите практики за отглеждане на какао. Нашата цел е да имаме 100% устойчиви източници на какаови зърна до 2025 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12278

1

Bai Tanas

07.07 2023 в 15:50

Какво ли няма да измислят само и само да си продават капсулите на космически цени
Еспресо машина (с мляно или на зърна) е най-добрата инжестиция за ценители. останалото е пълен боклук
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков