Richie Ramone пред OFFNews: Не съм лицето на групата, аз съм лицето на феновете

Бившият барабанист на Ramones за пънка, шоубизнеса и предстоящия концерт в България

Венци Мицов 07 март 2020 в 09:30 4530 0

Пънко нема да умре!!!

Не, не си мислете, че се правя на интересен.

Днес повече от всякога имаме нужда да разрошим косите си, да облечем старата пижама, да протестираме.

Да, днес имаме нужда от пънк повече от всякога и затова съвсем скоро ще получим своята доза пънк.

И то не от кого да е, а от самия Richie Ramone - един от барабанистите на легендите "Ramones", чийто концерт е на 22 март в клуб Терминал 1.

Няма да ви лъжа, че бях повече от радостен да задам няколко въпроса на една пънк легенда.

Чудех се дали да не кръстя интервюто "Пънк по време на коронавирус", но ми се стори толкова глупава идея, че се отказах.

А сега, както се казваше в едно легендарно "вайръл" видео - "Ако обичате - интервю".

През 1977 г. „Sex Pistols” изпяха рефрена „No future for you” и той се превърна в девиз на пънк движението. Днес, през 2020 г., как изглежда бъдещето? За обикновения човек в едно консуматорско общество и за пънка като цяло?

Нямам идея как изглежда бъдещето. В Америка нещата се променят всеки ден, така че е трудно да се проследи. Пънкът винаги ще бъде наоколо, но не е толкова разпространен, както беше преди.

Ти си барабанист и фронтмен. Кое е по–трудно на сцената – да си най–отзад и да си най–важният човек в ритъм секцията на групата или да си най-отпред и да си лицето на групата?

Ами, не се възприемам като лице на групата, а по-скоро като лице на феновете. Те са това, което е важно за мен! Винаги ще бъда барабанист, но за мен като солов изпълнител е по-важно да ангажирам публиката и това не може да се направи зад барабанния комплект.

Турнето ти минава през Източна Европа, където комунизмът до 1989 г. не толерираше пънк идеологията и пънк музиката. Как ти се струва източноевропейската публика и различава ли се тя от западноевропейската или американската публика, която посещава концертите ти?

О, публиката тук толкова време е гладувала за добра музика, че днес тук са едни от най-добрите фенове на пънк и рок музиката. Те са много лоялни и нямат проблем да блъскат главите си на концерт. Те наистина оценяват това, че сме изминали дълъг път, за да ги забавляваме.

Ти си част от пънк легендите "Ramones". Какво е усещането да носиш фамилията "Ramone"?

За мен е чест и се чувствам истински благословен да бъда Richie Ramone.

Разкажи нещо за музикантите от твоята банда.

Глен - на китара, Клеър - на бас, Крис - свири на барабани, когато аз не мога. Куп страхотни музиканти, както и страхотни хора, които ще бъдат наоколо.

Как виждаш пънк сцената днес? Пънк рокът не се ли превърна в част от мейнстрийма, особено през банди като “Green day” или “Offspring”?

Пънк рокът изобщо не е мейнстрийм в Америка. Има много групи, за които никога не чувате, защото радиото не ги пуска. Радиото в Америка сега е собственост на големите корпорации, така че те пускат само музика, която им носи най-много пари.

Какво могат да очакват родните фенове от Richie Ramone? Освен песните от твоите албуми, ще чуят ли и класики на “Ramones”?

Да! Класиката и песните на Ramones, които написах за групата през 80-те. Това е високоенергийно шоу, така че си починете преди концерта. Шоуто е за феновете и нямам търпение да видя всички скоро.

Накъде поемате след концерта в София?

Зайчар, Сърбия. Посетете www.richieramone.com за всички дати на турнето. Благодаря!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови