"За дни Ципрас от политик стана държавник"

Главната редакторка на сайта grreporter.info в интервю за ситуацията в Гърция

Николаос Цитиридис 13 юли 2015 в 18:05 2765 10

Снимка OFFNews

Гръцкият парламент

Мария Спасова в главен редактор на сайта grreporter.info - основен източник на новини за Гърция на български език. В интервю пред OFFNews журналистката коментира нажежената ситуация в южната ни съседка, направихме разбор за новата сделка и ще падне ли политическата глава на министър-председателя Алексис Ципрас.

- Какво решиха днес кредиторите и еврозоната за съдбата на Гърция?

- Днес Европа се споразумя с Гърция за един нов тригодишен спасителен пакет, който ще предвижда финансова помощ в размер на 86 млрд. евро за Гърция, като от своя страна Ципрас се ангажира да приложи определен списък с реформи, които засягат, както данъците, така и либерализирането на икономиката и също реформа на пенсионната система. 

- Как тези реформи ще се отразят на обикновения грък?

- Първо нека кажем, че тези реформи не са по тежки от предложените в първия и втория меморандум за Гърция. Тези реформи не се състояха. Съответно те не се провеждат, защото засягат определени групови и браншови интереси и настройват избирателите срещу партията, която ги прави. Те имат политическа цена и за това правителствата се страхуват да ги проведат. Това, което ние очакваме, като пряко следствие от постигнатото в Брюксел споразумение е, че ще има сътресение вътре в управляващата коалиция. Нека не забравяме, че "Сириза" не управлява самостоятелно, а в коалиция с партията "Независими гърци". Трябва да видим как депутатите им ще реагират на това споразумение. 

- Има ли партия, или кабинет, които биха били застраховани при провеждането на тези реформи. Можем ли в момента да наречем "Сириза" и Ципрас политически бушони на бъдещите реформи?

- Бих се съгласила донякъде с това твърдение. В смисъл, че не "Сириза" е причината Гърция в продължение на десетки години да има бюджетни дефицити и да се финансира отвън, но така или иначе "Сириза" дойде на власт с една конкретна риторика. Ако си спомним какво говориха преди шест месеца министрите и Ципрас, те дойдоха на власт с обещанието, че ще отпишат гръцкия дълг, защото е неморален и незаконен. Второ, че няма да искат нови заеми - защото новите заеми увеличават дълга и Гърция се върти в една спирала. Е, както виждаме до момента в споразумението никъде не се споменава за опрощаване на дълга и второ се взима нов заем, въпреки че уж те не искаха да взимат други пари. Аз бих казала, че по-скоро виждаме едно голямо помъдряване на Ципрас, защото в момента трябва да знаем, че има разлика между министър-председателя и "Сириза" като партия. Не се знае до колко "Сириза" ще го подкрепи сега. Дали точната дума е "бушон" не знам. Ципрас извървя през последната седмица дълъг път и се превърна от политик, който отричаше всичко и искаше да бъде революционерът на Европа, в държавник - той разбра какво е добро за държавата, въпреки че ще има цената, която ще плаща собствената му партия. 

- Преди шест месеца "Сириза" спечели изборите, преди седмица пък на референдума, който бе приет като вот на доверие на партията на Ципрас, Гърция отново подкрепи своя министър-председател. След приемането на реформите и тяхното въвеждане, може ли одобрението към Ципрас да спадне и Гърция да отиде пак на избори?

- Самият референдум от юридическа гледна точка можем да кажем, че е невалиден. Въпросът в него бе изключително объркващ със 74 думи и в основата на въпроса стоеше документ, който не съществува. Референдумът беше грешна стъпка. Хората така и не разбраха за какво казаха "Не". Тези, които казаха "да", знаеха, че застават зад европейска Гърция. Виждаме, че въпреки резултатите, Ципрас се втурна стремглаво да търси споразумение. Аз лично резултатите от референдума бих ги гледала с доста условности. Вместо да помогне, референдумът още повече усложни положението на Ципрас и кабинета, както и на Гърция като страна. Да не говорим, че покрай него отношенията между хората се изостриха много. Противопоставянето между двете страни беше и продължава да е много силно, както на ниво политици, така и на ниво обикновени хора - приятелства се разрушават заради това, че един бил "против" а друг "за". 

- Можем ли да очакваме нови избори в Гърция или рокади в кабинета? 

- Смяна на министри можем да очакваме още тази вечер. Ципрас в момента лети от Брюксел към Атина и веднага ще се проведе среща с коалиционните партньори. Много анализатори очакват и нови избори в Гърция. Тук има и все пак конституционни процедури, които гласят, че дори да падне това правителство, може да бъде сформирано друго такова от същия състав на парламента, така че докато стигнем до нови избори ще мине лятото. Определено нов ремонтиран кабинет дори да не стане до днес, но в рамките на 2-3 дни можем и да го видим. 

- Предполагам вие наблюдавате гръцките настроения, дори в социалните мрежи сигурно вече има някакви нагласи. Какво мислят гърците за новината за сделката, която днес ги събуди? 

- Моите лични наблюдения са, че хората си отдъхнаха. Не можете да си представите колко е тежко да живееш в страна със затворени банки. Аз ви говоря от психологическата страна на нещата - чувстваш се сякаш си в страна, която ще се срути всеки момент в пропастта. Ясно е, че всичко ще бъде платено от хората. Нека няма илюзии, че някой друг ще плаща сметката накрая. И хората са съгласни да си платят, само за да има стабилност. Да ги няма сценариите за излизане от еврозоната, връщане на драхмата и всичко това. Не мога да кажа, че са щастливи от договора, защото безспорно това споразумение доста ще промени живота на много хора. Има го този страх от бъдещето, но поне се знае, че трудното ще бъде контролирано, а няма да изпадне страната в някакъв хаос, какъвто вече започна да се усеща от затварянето на банките. 

- Чуват ли се поне някакви слухове за отваряне на банките и кога ще бъде това? 

- За сигурна дата не можем да говорим. Това, което преди малко излезе от финансовото министерство е, че банковата ваканцията ще бъде продължена. Чакаме всеки момент да излезе информация до кога ще е бъде това. 

- Очакват ли се тази вечер в Атина и в други големи градове демонстрации и протести? 

- Към момента няма нищо организирано. Вече не е моментът за демонстрации. Хората са изморени. Готвят се браншови протести. Ще има отделни групи, които ще са засегнати от въпросните мерки. Днес Асоциацията на фармацевтите в Гърция обяви, че готви протести във връзка с либерализирането на режима на работата на аптеките. Вероятно ще се затварят и обекти. Такива неща тепърва ще стават. Ако някой ще сваля правителство, това ще бъдат именно браншовите протести. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!