Ромите разбрали, че няма да им пипат помощите и не отишли да гласуват

Антония Чорева, Невена Илиева 13 ноември 2016 в 17:30 2612 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

"По-вяли избори и по-малко гласуващи никога не е имало" - така ни посрещнаха в ромската махала кв. "Христо Ботев" в столицата в 94 ОУ Димитър "Страшиморов".

Леден вятър, 5-6 човека охрана и никой да гласува. В рамките на час пред нас гласуваха едва 10 човека и то в няколко секции на училището.

До 15 часа в една от секциите гласа си за президент бяха дали 153 от 790 записани в списъците - едва 20%.

Председателят на комисията ни обясни: "На първия тур ги бяха ошашкали, бяха им казали, че ще им спрат помощите, пенсиите и тук беше лудница. Дойдоха хора, които никога не са гласували - не знаеха, че се носи дори лична карта, нито какви са правилата, нито как се гласува". Референдумът на Слави също се харесал на ромите в Христо Ботев, обясняват жители на квартала. "За Слави дойдохме да гласуваме, но сега няма смисъл", уточняват те.

Днес обаче още сутринта в квартала тръгнал слух, че вотът не е задължителен и може да не се гласува. "По-вяло никога не е било, никога не съм виждал такава ниска избирателна активност тук", коментира председателят на секционната комисия. Той обясни, че няма нарушения на изборите в училището днес и целият процес протича нормално.

А как протича гласуване, където голяма част от хората не могат да четат: В две посоки: Лъжат, че могат да четат и занимават членовете на комисията.

По пътя срещнахме Марин и го попитахме: "Гласува ли, можеш ли да четеш, как избра за кой да гласуваш?". Той каза: "До 10-ти клас съм учил, всичко чета". Но не можеше да чете и ред. А в комисията е мъчение - "Кажете какво пише, а как да го напишем...?". От там мълчат и обясняват, че само трябва да си изберат квадратчето и да ги маркират с необходимия символ.

След 2 часа в ромската махала установихме, че днес там е тихо, засега всички са в кафето, а изборите - не са им интересни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !