Секционните комисии няма да проверяват дали разписките са напечатани другаде

Йорданка Веселинова 23 март 2023 в 14:40 1398 0

 Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росица Матева, ЦИК

Секционните комисии няма да проверяват дали разписките са напечатани от машините в секциите или другаде.

По време на днешния брифинг на ЦИК говорителката на Централната избирателна комисия Росица Матева заяви, че ако СИК забележат, че номерът на бюлетината от машинно гласуване (разписката) се различава от номера на машината, то гласът ще бъде невалиден. ЦИК обаче не е разписала тази проверка в методическите указания за секционните комисии. Така откриването на напечатани другаде разписки остава само пожелателно.

Матева съобщи още, че Бахрейн не разреши да има секция за вота на 2 април. Заради това сънародниците ни няма да могат да гласуват на територията на страната. Те ще бъдат насочени към секции в близките държави. Така секциите в чужбина ще бъдат общо 737.

Доставките на машини за чужбина се бавят, в САЩ и Канада може да се гласува само на хартия

Матева отговори и на твърденията на МВнР, които по-рано днес обявиха, че доставката на машините се бави, заради което може да се наложи на някои от сънародниците ни зад граница да гласуват само с хартия. Според нея няма риск и във всички секции в чужбина, отговарящи на условията, ще има доставени машини.

Тя съобщи още, че към момента разкритите секции в страната са 12 771, от които 240 са подвижни. Матева добави, че до изборите броят им ще се увеличи.

Желаещите да гласуват в подвижна секция могат да подадат заявления до 27 март, но ако в населеното им място вече има разкрита подвижна секция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки