ЦИК: В неделя гласуваме с машини. Не сме участвали в заговор срещу машинния вот

OFFNews 03 ноември 2023 в 21:25 2710 3

Камелия Нейкова

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Камелия Нейкова

Говорителят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова категорично отрече комисията да е участвала в "заговор срещу машинното гласуване". По думите ѝ ЦИК не е нарушавала Изборния кодекс, както твърди премиерът Николай Денков.

Пред БНТ Камелия Нейкова коментира, че ЦИК правилно е взела решение за отмяна на машинното гласуване на първи тур на местните избори. Тя посочи, че Върховният административен съд (ВАС) е определил решението на комисията като необходимо.

"ЦИК не участва в никакъв заговор или активно мероприятие, както се тиражира в последните дни. ЦИК правилно, съобразно решението на ВАС, не позволи машинното гласуване на 29 октомври, тъй като към онзи момент нямаше решение за удостоверяване на несъответствията. Освен липсата на решения подписана от министъра на МЕУ ние взехме предвид и справката получена от ДАНС", каза Нейкова.

Преди седмица стана ясно, че Държавна агенция "Национална сигурност" е изпратила доклад, в който твърди, че зам.-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е влязъл в ситуационна стая, където е нямал право да влиза, и е снимал с личния си телефон вече одобрените хешкодове за софтуера на машините.

Според Камелия Нейкова при наличието на този доклад ЦИК е нямала избор и не е можела да остави настрана получената от службите информация. Тя посочи, че зам.-министърът е бил предупреден, че няма право да е в стаята, но въпреки това той е използвал телефона си, за да снима.

По думите ѝ действията му са засегнали и малкото останало доверие в машинното гласуване.

Тя е на мнение, че ЦИК не е нарушила Изборния кодекс чрез отмяна на машинния вот в последния момент и напомни, че ВАС е определил действията на комисията като законосъобразни.

В неделя ще гласуваме с машини, решението, което снощи получихме в ЦИК, е подписано и от министъра на електронното управление, каза още Камелия Нейкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

Един друг

04.11 2023 в 01:20

ЦИК и ДАНС играят в един отбор, затова ръководствата им трябва незабавно да се сменят!

11024

2

Комита

03.11 2023 в 21:55

Слушах наглото изказване на дамата пред безгръбначното същество Бойко Василев.

Ръководството на ЦИК трябва да бъде разследвано и съдено за престъпления срещу политическите права на гражданите.

Фиаското с машините бетонира същите мутри и олигарси във всяка община за нови пагубни четири години:

„Моят град е паркинг и пепелник,
а истината виц във Бл*ц и П*к“…

17439

1

мнение от IP

03.11 2023 в 21:45

Тази жена упорито си вярва, че има право да решава неща, от които не разбира по начин, по който тя си въобразява. ВАС си изсмука от пръстите решение, с което да спаси изборите от касиране, а от ЦИК се хващат за това соломоновско решение за да се оправдават.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков