115 книги ще финансира МК

Финансирането е на обща стойност 295 950 лева, 311 проекта не бяха одобрени от министерството

Венци Мицов 28 май 2021 в 10:07 3024 0

115 нови книги ще получат финансова подкрепа от Министерство на културата.

Това стана ясно след като на сайта на министерството бяха публикувани резултатите от сесията за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата, утвърдени със заповед № РД 09-1378/30.12.2020 г. и т. 2 от Заповед № РД 09-415/21.05.2021 г. на министъра на културата.

Сред финансираните проекти личат имената на утвърдени автори като Едвин Сугарев, който получава финансиране за изследването си върху поезията на Борис Христов.

Режисьорът Иван Добчев също получава финансиране за романа "Автопортрет в огледалото на сцената".

23 от проектите са получили максималният брой точки (30), като сред авторите, получили най-висока оценка от комисиите в МК личат имената на Петър Чухов, Мирела Иванова, Христо Карастоянов и Алек Попов.

Списък с одобрените проекти можете да видите тук:

Далеч по-обемен е списъкът с неодобрени литературни проекти. Той наброява 311 заглавия и сред отрязаните от МК са Христо Пимпирев, актьорът Руси Чанев за своята автобиографична книга, книги на актрисата и бивш депутат в 44 НС Нона Йотова, Людмила Сланева - Локо за биографията на певецът Стенли.

Голяма част от отхвърлените проекти имат високи оценки, но малко не им е достигнало, за да получат финансиране.

Списък с отхвърлените от МК проекти можете да видите тук:

"Поради ограничения ресурс на програмата и с оглед броя на подадените предложения и високата литературна стойност на много от тях, размерът на исканото финансиране на проектите е редуциран, без да се излиза от определените за годината финансови рамки", уточняват от Министерство на културата.

С одобрените за финансиране кандидати ще бъдат сключени договори за предоставяне на финансова подкрепа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки