Алиансът за развитие на творческите сили (АРТС) ще работи за по-добра среда за развитие на творците

Алиансът е сдружение между МУЗИКАУТОР, ФИЛМАУТОР и АРТИСТАУТОР

Венци Мицов 03 февруари 2022 в 12:15 3186 0

Алиансът за развитие на творческите сили (АРТС) е обединение на организациите МУЗИКАУТОР, ФИЛМАУТОР и АРТИСТАУТОР, които управляват правата и се грижат за интересите на творците в сферата на музиката и аудиовизуалното изкуство. Той бе обявен на пресконференцията днес, където бе представена мисията на новото обединение.

Членове на сдруженията са композитори, автори на текст, режисьори, сценаристи, оператори, художник-постановчици, продуценти на аудиовизуални произведения, артист-изпълнители и други представители на креативните и творчески индустрии.

На пресконференцията от страна на дружествата присъстваха Виктор Божинов – председател на Филмаутор (той се влючи дистанционно с видеовръзка), Мария Палаурова – изпълнителен директор на Филмаутор, Иван Димитров – изпълнителен директор на Музикаутор, и Симеон Христов – изпълнителен директор на Артистаутор.

"В последните години се създаде усещането за неспособност на държавата да създаде условия за творците" - заяви Виктор Божинов. И посочи като един от големите проблеми неспособността на държавата да се справи с пиратството.

"Създаваме продукта си напук" - допълни режисьорът. И мотивира идеята за обединението така - "Заедно сме по-силни, имаме общо над 5000 члена".

Мария Палаурова – изпълнителен директор на Филмаутор - представи проучване, от което става ясно, че в сравнение с държави като Македония, Румъния, Хърватска, Сърбия и Словения ние сме на последно място по възнаграждения на автори за музика, възнаграждения за автори на филми и аудиовизуални произведения.

Изтъкната бе и практиката да бъдат принуждавани нашите автори да подписват договори за максималният срок от 10 години за отдаване на авторските си права. Според новото обединение 10-годишният период е разумна идея, но трябва да съществува опцията за предоговаряне на правата.

"Ние не искаме пари от държавата. Ние искаме да се създадат ясни правила, искаме законодателни промени и осветляване на сектора", заяви в заключение госпожа Палпурова.

Изпълнителния директор на Музикаутор Иван Димитров говори за конкретни проблеми. Например миналата година НГК е финансирала музикални проекти на стойност 400 000 лева, а самите проекти не са уредили авторските си права.

"Чрез нашето обединение ще се засили гласът на авторите", каза още Иван Димитров.

Бяха посочени и редица други проблеми, като неуредените права за интернет. Отново бе подчертано, че единственият изряден платец на авторски права за момента е БНТ. Новият алианс ще настоява за ясни текстове в ЗАПСП, отразяващи ролята на всеки участник в процеса на прякото въвеждане - както телевизията и радиото, така и разпространителя на сигнала (оператора).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков