Българин е част от Barcelona Gipsy balKan Orchestra (видео)

OFFNews 10 януари 2024 в 14:45 969 1

Калоян Куманов

Снимка Directo Agency

Калоян Куманов

Акордеонистът Калоян Куманов вече е част от Barcelona Gipsy balKan Orchestra и тръгва на европейско турне с формацията.

„За мен това е не само персонална чест, но и начин отново да се заговори за българските музиканти извън граница. Оказа се, че артистите на Barcelona Gipsy balKan Orchestra са били на моите майсторски класове по балканска музика в Барселона, а впоследствие са следили работата ми, пиесите, които пускам в „Калоян Куманов проджект“, и ето че само след няколко седмици акордеонът ми и аз ще сме част от тази извънземна банда“, казва музикантът.

За пръв път българин се присъединява към екипа на италианската певица Маргарита Абита, френския китарист Жулиен Шанал, сръбския контрабасист Иван Ковачевич, испанския перкусионист Алберт Муньоз, испанския кларинетист Даниел Карнбонел и цигуларите от Украйна и Испания – Олександър и Пере. Първата спирка от турнето е на 11 февруари в Босна и Херцеговина.

Преди това Куманов представя третата пиеса от „Калоян Куманов проджект“. „Adagio Безвремие“ е по тема от Йохан Себастиан Бах, аранжирана и мастерирана от Юлиан Янев. За пръв път Калоян Куманов добавя и вокал към творбата, като избира гласа на Христина Нейкова.

„Имаме вокал, но нямаме текст, защото не искам моята музика да има език. За пръв път видеото е толкова нестандартно, тъй като са използвани възможностите и креативността на изкуствен интелект“, добавя Куманов. „Adagio Безвремие“ е част от предстоящ негов албум. Част от пиесите бяха представени в първо студио на БНР, заедно с музикантите Стоян Янкулов – Стунджи на ударни, Юлиян Янев на клавишни, Радослав Славчев – Ривърмен на бас, Мирослав Иванов и проф. Владимир Владимиров – китари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков