Българският проект ''Паркът'' с отличие от наградите ''Нов европейски Баухаус''

OFFNews 13 април 2024 в 08:24 2264 0

Проектът

Снимка Колективът

Проектът "Паркът"

Проектът „Паркът” или Concrete to Culture на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите "Нов европейски Баухаус" в Брюксел.

Българският проект стана подгласник в направление "Нов европейски Баухаус за шампиони" на категория "Възстановяване на чувството за принадлежност".

Наградите "Нов европейски Баухаус" тази вечер бяха тържествено връчени за четвърти път в рамките на втория Фестивал на Новия европейски Баухаус.

"Радвам се да отнеса добри новини у дома, до екипа на "Колективът", до хората в Бизнес парка и в квартал Младост в София," каза Гергана Илиева, архитект и мениджър на проекта. Тя получи наградата от еврокомисаря по кохезията и реформите Елиса Ферейра.

Проектът на „Колективът“, която получи приз и миналата година, превръща част от Бизнес парка в София в активно споделено пространство за местната общност. В рамките му са усвоени и развити пространството върху покрива на паркинг-сградата в Бизнес парка и на всички незаети помещения на партерен етаж, разказа по-рано за БТА Гергана Илиева.

Те се превръщат в десет ателиета, които се отдават на артисти без наем, срещу ангажимента им да организират изложби или събития на открито в Бизнес парка. На покрива на паркинга, без особени строителни намеси и върху площ от три декара, се оформят зона за деца, спортна зона, сцена за изкуство. Графити артистите XROME и Джо Венци са поканени да изрисуват пода, парапетите са изрисувани от Алекси от Варна, който работи по-фигурално, и така се оформя смятаното вече за най-голямо графити пространство на Балканския полуостров.

Наградите отличават изключителни проекти и инициативи, които съчетават устойчивост, приобщаване и естетика, демонстрирайки как европейският преход към Зелената сделка може на практика да обогати живота на хората и общностите.

Всеки от отличените победители и подгласници получава парична премия, както и ще се възползва от подкрепата на Европейската комисия за промотиране и развитие на проектите и концепциите си, предвижда регламентът на конкурса. Финалистите в надпреварата бяха 49 проекта от цяла Европа, подбрани сред над 5000 кандидати.

***

Новият европейски Баухаус е инициатива на Европейската комисия, обявена в рамките на Европейската зелена сделка от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в речта й за Състоянието на съюза през 2020 година. Инициативата има за цел обвързване на творчество и технологии за създаване на среда за живот на хората по нов начин, който да отговаря на принципите на зеления преход, като се следват три основни принципа: устойчивост - търсене на хармония с околната среда, нулево замърсяване на природата и кръгова икономика; приобщаване - осигуряване на достъп и включване на всички членове на обществото; естетика - търсене не само на функционалност, но и на стил, като се почерпи вдъхновение от изкуството и културата. Фестивалът на Новия европейски Баухаус тази година се провежда от 9 до 13 април в Юбелпарк и в залите на Музея за изкуства и история в Брюксел. Програмата предвижда десетки интерактивни сесии, демонстрации и дискусии с дизайнери и архитекти, концерти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки