Борис Бонев за ремонта на Театър София: Ако не бяхте спали...

НИНКН обяви реставрацията за незаконна, Столична община отрича

OFFNews 29 юли 2022 в 07:55 9377 2

Театър София

Снимка Архив

Сагата с ремонта на Театър София продължава

Сагата с ремонта на Театър София продължава. Той е незаконен, обяви Националният институт за недвижимо културно наследство. Не е вярно, отговори Столична община. Институтът има писмо от мен още от 2021 г., в което питам дали проектът е съгласуван с тях. Ако тогава не бяха спали..., реагира независимият общински съветник от Спаси София Борис Бонев във фейсбук. 

И той, и НИНКН искат спиране на ремонта, който започна преди дни.

Според Института е задължително ремонтът на Театър София да бъде съгласуван тях и Министерството на културата, защото сградата е в охранителната зона на градината при баня „Подуяне“, част от парка „Владимир Заимов“. Градината има статут на недвижима културна ценност на парковото и градинското изкуство, декларирана от 1988 г. Нарушен е чл. 83 от ЗКН, т. 2 и 3, който изисква съгласуване на проектите в охранителните зони на групови културни ценности. Не се съгласуват намесите, които не променят външния вид на сградите, обясняват от НИНКН. И допълват, че са сезирали Инспектората към МК.

Театърът не притежава статут на единична недвижима културна ценност, но е в процедура по деклариране и проучване, уточняват от Института. 

В своя позиция до медиите от Столична община съобщиха, че театър „София“ не попада в охранителната зона на градина „Баня Подуяне“, както се твърди в разпространена от НИНКН позиция във „Фейсбук“. Градината е декларирана като част от групов паметник на културата през 1988 г., като в решението няма охранителна зона, посочват от общината. 

За основния ремонт на театър „София“ Столична община спечели безвъзмездно европейско финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020. „Столична община подкрепя стартиралото производство по реда на Глава пета, Раздели I, II и III от Закона за културното наследство, за което по официален ред са уведомени Министерство на културата и НИКН. Във връзка с полученото уведомление, са предприети необходимите действия за запазването на характерния облик“, допълват от Столична община. От там припомнят, че външният вид на театъра не се променя – „подменя се старата
каменна облицовка, която е компрометирана в много от участъците, доказано с експертиза на УАСГ, като се поставя нова каменна облицовка. Всички барелефи по сградата се запазват и само ще бъдат почистени“, се казва в позицията, цитирана от бТВ.

Интериорът на театъра вече е изтърбушен, а фасадата изкъртена! А Институтът има писмо от мен още от 2021 г., в което питам дали проектът е съгласуван с тях. Ако тогава не бяха спали, а бяха реагирали, днес можеше да има спасение за театъра, преди да започне рушенето. Но отново се реагира късно, защото общество, институции и медии предимно не се интересуваха от темата, докато със Спаси София се борихме за театъра от повече от година и половина. Жалко!, пише Бонев по темата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

OneLifeCrew

29.07 2022 в 11:42

Моля някой да обясни защо изобщо трябва да се запази сегашната сграда?! Колкото и да е паметник на соцмодернизма, не е ли нелепо разхищение сграда на площ от близо три декара да има капацитет от 300 и няколко места? За сравнение Народният театър, който е с подобни размери може да приеме три пъти повече посетители.

4642

1

ctef

29.07 2022 в 08:57

Ремонтът вече е започнал. Фасадната облицовка е свалена в голямата си част. За вътре, не се вижда.
Кой спал, кой гледал, малко късно е.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews