Чистят съсипаната Берлинска стена след публикация на OFFNews

Калоян Константинов 03 декември 2015 в 16:00 8344 5

Снимка OFFNews

Стената в процес на почистване.

След като вчера вечерта OFFNews писа за съсипаното парче от Берлинската стена в центъра на София - от общината започнаха почистването му.

Днес по обяд решихме да посетим стената и да видим нейното състояние, но на място заварихме екип от няколко души, които почистваха световния паметник на културата, ръководени от експерт от Музея за история на София. Той заяви, че материалът, с който е покрита частта с графитите, не е цимент, ами най-вероятно е лепило за теракота и грунд.

Специалистът допълни, че лично зам.-кметът на София по култура Тодор Чобанов е инструктирал стената да бъде почистена, след като е прочел публикацията в сайта ни снощи. 

Все още няма официално обяснение кой и защо е боядисал паметника, но това най-вероятно е станало по време на ремонтите на настилката в парка около НДК, които се извършват от известно време насам. Вероятно тогава някой от ръководителите на обекта е преценил, че е по-добре да нанесе по един слой лепило за теракота и грунд - или за да укрепи стената, или от естетическа гледна точка. Експертът от музея обаче беше категоричен, че решението за това не е било взето на общинско ниво и за него е неразбираемо как някой би тръгнал самоинициативно да съсипва паметници на културата.

Стената в процес на почистване, тъмно сивите места са теракотеното лепило и грунда, които биват изчегъртани. Сините според експерта са български графити, а червените - оригиналните. Снимка: OFFNews.

Екипът, който заварихме на мястото, почистваше стената с чукове и шпакли, за да не нарани оригиналните графити по нея. Те мокреха сегмента, след което разчупваха с чуковете грунда и лепилото, които после изчегъртваха, премахвайки заедно с тях и графитите, които са нарисувани от софиянци, за да може да се виждат само автентичните рисунки.

Въпреки това щетите по стената от замазването и почистването най-вероятно ще останат.

Стената е дарена на София през 2006 година по молба на тогавашния кмет на столицата Бойко Борисов към кмета на Берлин Клаус Воверайт. Още преди падането си, а и след това, тя се превръща в платно за множество художници и аматьори, които оставят своите рисунки и графити върху нея.

Графитите, намиращи се под новия слой. Сините според експерта са български графити, а червените - оригиналните. Снимка: OFFNews.

Строежът ѝ започва през 1962 година, след като СССР и САЩ - които контролират съответно източната и западната част на града след края на ВСВ, - обтягат своите отношения. Тя е завършена напълно през 1975 г. и се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра. 

През нея успяват да избягат от Източна Германия в Западна над 5000 души, а между 136 и 245 са убити, докато се опитват. На 9 ноември 1989 г. Студената война приключва и стената пада.

Днес са запазени няколко секции от нея в района на Потсдамер Плац, недалеч от река Шпрее и на Бернауер Щрасе. През 1989 г. Берлинската стена се превръща в километрова "изложба" на графити, в това число и много от тях с висока художествена стойност.

Много от късовете ѝ са разпродадени или дарени на различни страни, голяма част от които в САЩ, където има по едно парче в „Майкрософт“, в щабквартирата на ЦРУ и в други частни и държавни учреждения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови